Cytat:
Napisany przez andy
Odnośnie dystrybucji Linuksa to każdy wybierze to co mu najbardziej odpowiada. To jest w nim właśnie najpiękniejsze. WOLNOŚĆ WYBORU. Oczywiście często pokutuje się tą wolność pewnymi trudnościami, jednak nie ma nic za darmo - każdy kij ma dwa końce.
|
Nie rozumiem, skąd takie zamieszanie w wyborze dystrybucji.
Dla mnie to jest oczywiste, że dla początkującego lepsze będzie Ubuntu od Debiana.
Jeszcze 3-4 lata temu początkującemu prawie zawsze należało polecić ubuntu. Obecnie trochę się zmieniło. Mamy szybsze łącza, rozwijają się różne distra i ich społeczności. Dlatego najlepiej przejrzeć distrowatch, zainwestować w kilka płytek, wypalić LiveCD i zobaczyć, co najlepiej pasuje (np. czy wszystko działa).
Taki przykładzik. Na PClosie nie miałem problemów z wifi, działało odrazu. Przeniosłem się na Minta (LMDE) i okazało się, że wifi nie działa. Jako doświadczony użytkownik zajęło mi ok. minuty na rozwiązanie tego problemu, ale ktoś kto dopiero zaczyna przygodę z Linuksem na pewno lekko by się zestresował. Oczywiście poszperałby po forach, googlach i byłoby po problemie. Jednak ta zabawa dostarczyłaby mu niezbyt pozytywnych emocji (bo na windowsie działało) i stratę przynajmniej kilkunastu minut.