Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.03.2003, 17:25   #78
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
djc napisa***322;(a)
[B]Czytam tak ten wątek i nie zauważyłem (może się mylę), żebyś sprawdził ten swój dysk u jakiegoś kumpla na nowszym komputerze, po prostu spróbować zainstalować tego win2000, na jakiejś nowej płycie. Wtedy powinieneś wykluczyć, czy problem stwarza dysk, czy starsze płyty.
Tak to prawda HDD nie był sprawdzany nigdzie na nowszej płycie.

Cytat:
Oba przypadki sugerowałyby niepoprawną pracę jakiegoś sterownika, błąd objawiał by się uszkodzeniem plików systemowych w czasie zamykania systemu.
Jednym z podejrzanych jest własnie kontroler dysków twardych na mojej MOBO - nie pomyslałem ze sterownik dostarczany z PL edycja win2k moze byc felerny - martin TP ma idento mobo i HDD ale na ANGIELSKIEJ wersji systemu i nie ma problemu / ang wersje miałem ale wkurzyłem sie brakiem pl fontów - o tym dalej /

Cytat:
Drugą rzecz, to czy sprawdziłeś, czy faktycznie katalog c:\winnt\system32\config\system znika, czy tylko windows Ci tak w czasie startu pokazuje.
Plik fizycznie na hdd jest - sprawdziłem to wchodzac z dyskietki startowej z programem pozwalajacym przegladac zawartosc hdd.

Cytat:
To czy problem stwarza sterownik, pewnie dało by się pośrednio wykluczyć instalując XP (tak jak Ci niektórzy radzą). Xp z grubsza to win2000 tylko nowszy i w ładniejszej oprawie, jeśli z XP nie byłoby problemów, to sugerowałoby, że to raczej napewno przyczyną tych problemów jest niepoprawna praca jakiegoś sterownika.
xp comming soon - sprawdze to w krótce.

Cytat:
...
Cytat:
Osobiście uważam, że dysk jest w porządku, a przyczyna leży gdzie indziej, poprostu mało prawdopodobne jest, aby Twój dysk i dysk, którego użył Memorando były uszkodzone. Jeśli mają ten sam problem, to pewnie jest to charakterystyczne dla tych dysków.
Życzę powodzenia
Tez mam nadzieje ze dysk jest sprawny - co moze potwierdzic instalka Xp.

Ok ochłonałem troche po wczorajszym przeanalizowałem sprawe i zainstalowalem Win2k na IBM 15Gb - mój stary HDD - nie było ani z IBM ani Z WDC problemów na win98se.

Teraz sa dwie mozliwosci:

Jesli wine ponosi sterownik dostaczany do win2k to system nie powinien wstac nawet z tego IBM'a - co od razu sygerowało by ze obydwa HDD sa w 100% sprawne.

Jesli na IBM / 15 gb / wszystko bedzie ok to sa dwa wyjscia:

1. - albo walniety jest WDC

2. - kontroler na hdd pierwotnie obsługiwał hdd do 65GB najnowszy bios MOBO podpicował go troche i teraz jego ograniczeniem jest 132GB HDD

Punkt drugi łatwo sprawdzic - dokłądajac dodatkowy kontroler hdd albo montujac caviara na nowszej MOBO - niestety narazie nie udało mi sie skołowac ani nowszej MOBO - nawet do testów ani pożyczyc kontrolera ATA ....

czekam do jutra - jesli na IBM wszystko bedzie ok to znaczy ze albo HDD albo / kontroler / ew MOBO.

Aha wykluczam takze pamieci - system nie wstal nawet na sprawdzonej kosci.

---------------------------------------------------------

@Fantomas - Linux mandrake to mój wakacyjny cel

Pozdrawiam wszystkich i dzieki za wytrwałosc.
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post