Cytat:
djc napisa***322;(a)
[B]Czytam tak ten wątek i nie zauważyłem (może się mylę), żebyś sprawdził ten swój dysk u jakiegoś kumpla na nowszym komputerze, po prostu spróbować zainstalować tego win2000, na jakiejś nowej płycie. Wtedy powinieneś wykluczyć, czy problem stwarza dysk, czy starsze płyty.
|
Tak to prawda HDD nie był sprawdzany nigdzie na nowszej płycie.
Cytat:
Oba przypadki sugerowałyby niepoprawną pracę jakiegoś sterownika, błąd objawiał by się uszkodzeniem plików systemowych w czasie zamykania systemu.
|
Jednym z podejrzanych jest własnie kontroler dysków twardych na mojej MOBO - nie pomyslałem ze sterownik dostarczany z PL edycja win2k moze byc felerny - martin TP ma idento mobo i HDD ale na ANGIELSKIEJ wersji systemu i nie ma problemu / ang wersje miałem ale wkurzyłem sie brakiem pl fontów - o tym dalej /
Cytat:
Drugą rzecz, to czy sprawdziłeś, czy faktycznie katalog c:\winnt\system32\config\system znika, czy tylko windows Ci tak w czasie startu pokazuje.
|
Plik fizycznie na hdd jest - sprawdziłem to wchodzac z dyskietki startowej z programem pozwalajacym przegladac zawartosc hdd.
Cytat:
To czy problem stwarza sterownik, pewnie dało by się pośrednio wykluczyć instalując XP (tak jak Ci niektórzy radzą). Xp z grubsza to win2000 tylko nowszy i w ładniejszej oprawie, jeśli z XP nie byłoby problemów, to sugerowałoby, że to raczej napewno przyczyną tych problemów jest niepoprawna praca jakiegoś sterownika.
|
xp comming soon - sprawdze to w krótce.
Cytat:
Osobiście uważam, że dysk jest w porządku, a przyczyna leży gdzie indziej, poprostu mało prawdopodobne jest, aby Twój dysk i dysk, którego użył Memorando były uszkodzone. Jeśli mają ten sam problem, to pewnie jest to charakterystyczne dla tych dysków.
Życzę powodzenia
|
Tez mam nadzieje ze dysk jest sprawny - co moze potwierdzic instalka Xp.
Ok ochłonałem troche po wczorajszym przeanalizowałem sprawe i zainstalowalem Win2k na IBM 15Gb - mój stary HDD - nie było ani z IBM ani Z WDC problemów na win98se.
Teraz sa dwie mozliwosci:
Jesli wine ponosi sterownik dostaczany do win2k to system nie powinien wstac nawet z tego IBM'a - co od razu sygerowało by ze obydwa HDD sa w 100% sprawne.
Jesli na IBM / 15 gb / wszystko bedzie ok to sa dwa wyjscia:
1. - albo walniety jest WDC
2. - kontroler na hdd pierwotnie obsługiwał hdd do 65GB najnowszy bios MOBO podpicował go troche i teraz jego ograniczeniem jest 132GB HDD
Punkt drugi łatwo sprawdzic - dokłądajac dodatkowy kontroler hdd albo montujac caviara na nowszej MOBO - niestety narazie nie udało mi sie skołowac ani nowszej MOBO - nawet do testów ani pożyczyc kontrolera ATA ....
czekam do jutra - jesli na IBM wszystko bedzie ok to znaczy ze albo HDD albo / kontroler / ew MOBO.
Aha wykluczam takze pamieci - system nie wstal nawet na sprawdzonej kosci.
---------------------------------------------------------
@Fantomas - Linux mandrake to mój wakacyjny cel
Pozdrawiam wszystkich i dzieki za wytrwałosc.