ja miałem podobny problem dwa, trzy lata temu. zmieniarka w samochodzie nie chciała mi czytać nagrywanych przez kumpla płyt i to niezależnie czy były nagrywane z mp3 czy z wav(nie pamiętam już na czym nagrywał chyba to była jakaś Yamaha). próbowałem zmieniać nośnik: Basf,Verbatim, no name, nawet kupiłem cdr-audio Philipsa za jakąś astronomiczną-wtedy :-) -kwotę i nic. dopiero Tdk przypasowało zmieniarce i zaczęła wszystko odtwarzać bez problemów(być może inna marka też by działała, ale już dalej nie szukałem).
teraz mam inne auto z "firmowym" radiem z cd (podobno jest to Technics-tak stwierdzili fachowcy po wyciągnięciu i rozebraniu-a czemu jest to istotne - to będzie dalej) dokupiłem do niego jeszcze zmieniarkę na 6 płyt i nie ma znaczenia co i gdzie włożę(nagrywa mi teraz kto inny, na różnych nośnikach i na innym sprzęcie-Teac) - czyta bez problemu te stare i nowe.
natomiast-co ciekawe- w domu mam cd Technicsa(z ostatnich dni Pewexu) i ten jest bardzo wybredny. nie ma znaczenia marka nośnika. z tych nagranych płyt nie czyta- powiedzmy na oko ;-) - około 60% , a płyt 80min w 100%.
no i jak to wyjaśnić?
także wracając do Twojego problemu, to może nośnik też ma znaczenie(chociaż teraz pewnie już niewielkie), ale wg. mnie to raczej "wina" odtwarzacza.
pozdro
zbyszek
|