Dyskusja: Arduino
Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.12.2012, 05:54   #2
polakT
inżynier systemowy

Data rejestracji: 07.07.2004
polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Arduino, ogólnie nie używałem tego, jednak programowałem trochę Atmeg i PICów. Ogólnie Atmegi zawsze sprawiały problemy przy programowaniu, nie mniej były dostępne w lepszych cenach niż PIC. Szczególnie chodzi tu o modele z przetwornikami CA/AC i sprzętowym PWM - więcej niż 1 kanał.

Do pisania używałem ASM i C. Kod pisany w ASM pomimo że trudniejszy w ogarnięciu jako całość, zawsze był niesamowicie szybki, a także miałem w 100% kontrolę nad tym co dzieje się w procesorze. Wszelkiego rodzaju wynalazki jak pisanie w C++ czy inne srodowiska - przyznam nie wiem co to jest ten wiring, jakoś szukać mi się nei chce , uważałem za głupotę przy tak małej ilości pamięci. W sumie wiele zależy od tego, co ma robić nasz program, ile różnych funkcji ma zawierać, czy mają być w programie zakodowane tablice znakowe. Ogólnie jest bardzo dużo zmiennych, które mają wpływ na wybór platformy.

Mój osobisty wybór to atmega lub pic + programator (np willem - chociaż miewa różne odchyły ) + książka Jabłoński Mikrokontrolery PIC 16f8x w praktyce

Poszukaj na necie, czy w bibliotece tej książki, porównaj z tym co masz w internecie. Ogólnie do PIC 16f84 są ogromne ilości materiałow i gotowych programów.

Jakieś pytania. zadawaj

EDIT:

piszę o atmegach bo Arduino na tym procesorze właśnie siedzi
polakT jest offline   Odpowiedz cytując ten post