Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.12.2012, 00:49   #5995
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
-facepalm.jpeg
.
.
.
-602018_m.jpg
.
.
.
-602018_m.jpg-602018_m.jpg

Cytat:
Napisany przez sobrus
A tak serio to fajny ten ICS, choć uwaga : nie umie wymieniać kontaktów z telefonem Windows Mobile przez bluetooth.

Owszem odbiera i zapisuje plik VCF (po co?), ale już go odczytać lub dodać do książki adresowej to nie umi. .
Kogoś emocje poniosły W dodatku niesłusznie. Ale o tym zaraz. Tak andy wraca aby walczyć ze złem i niesprawiedliwością!

Zacznijmy od tego, że Google wspiera standard jakim jest vCard. Czym vCard jest poniżej:
Cytat:
vCard to standard formatu plików, używany do wymiany danych osobowych, czyli elektronicznych wizytówek. Wizytówki vCard są często dołączane do wiadomości e-mail, ale mogą być przekazywane na wiele innych sposobów, takich jak strony WWW czy telefony komórkowe. vCardy mogą zawierać informacje o personaliach, adresowe, telefoniczne, adresy internetowe, loga, fotografie, a także elementy dźwiękowe.
Cytat:
BEGIN:VCARD
VERSION:2.1
FN:Imie Nazwisko
N:Nazwisko;Imie
ADR;WORK;PREF;ENCODING=QUOTED-PRINTABLE:;Kacze Dołki 03-234=0APolska;Brzozowa 34
LABEL;ENCODING=QUOTED-PRINTABLE;WORK;PREF:Brzozowa 34=0AUstrzyki Dolne 03-234=0APolska
TEL;CELL:+48-602-602-602
EMAIL;INTERNET:user@example.com
UID:
END:VCARD
Wystarczy przesłać taką wizytówkę przez BT/Email itd. i telefon z systemem Android (bierzemy pod uwagę wersję AOSP - czyli czysty Android) będzie w stanie te kontakty zaimportować do telefonu.

Zaprezentuję to na wizytówce, którą mam zapisaną na karcie pamięci. Jeżeli ktoś Ci prześle przez BT, to w menu powiadomień będzie widoczna informacja o tym, więc kliknięcie na niej będzie analogiczne do wybrania wizytówki z menadżera plików - tak jak jak to robię.

To okno przedstawia wizytówkę, którą mam zapisaną na karcie pamięci:
-screenshot_2012-12-20-19-31-39.png
Po kliknięciu na niej mam coś takiego:
-screenshot_2012-12-20-19-31-56.png
Otwieram przez kontakty (aplikacja książki adresowej w telefonie):
-screenshot_2012-12-20-19-32-14.png
Muszę wybrać do jakiego konta zostanie dodany kontakt. Dodanie tutaj kontaktu do konta Google != wysłanie go na serwer. Dopiero włączenie synchronizacji w ustawieniach konta prześle kontakty na serwer.

Po wybraniu konta wizytówka zostaje automagicznie zaimportowana:
-screenshot_2012-12-20-19-32-58.png

Czy to aż takie skomplikowane? oO

Cytat:
Widać google wspiera tylko wymianę kontaktów przez gmail.

Na oko więc lepszy od iOS, BT działa, ale 95% użytkowników i tak nie będzie mogła z tego skorzystać do tak podstawowej czynności?
Wyżej pokazałem, że się mylisz
Cytat:
Ani Palm Tungsten T/T3/C, ani Windows Mobile 6, ani przedpotopowe telefony Sony Ericsson K nie miały najmniejszego problemu z przesyłaniem kontaktów w ten sposób
Przesyłałem tak kontakty z SE W810i do Samsung Avili, i z Avili do Sensacji. Zero problemów...

Cytat:
No tak, nie wiem czy się śmiać czy płakać.
Najpotężniejsze platformy, super hiper możliwości.
A nie moge przenieść kontaktów.

Bo windows mobile życzy sobie być obsługiwane przez Outlooka.
A Android przez GMail.
Źle to interpretujesz. Jak już pisałem ty tylko "parujesz" ten kontakt - on nie jest nigdzie wysyłany dopóki nie włączysz synchronizacji w ustawieniach konta.

Cytat:
WM nie umi wysyłać kontaktów na poziomie zwyłej komórki (zaznaczamy wszystko i send)
Android nie umi odbierać.
U mnie działa.

Cytat:
Tyle są warte pożal się Boże standardy i najnowsze technologie.

Będę musiał jednak przeklepać 53 kontakty na nowy telefon. NIGDY wcześniej nie musiałem. Nawet dawno temu kopiowałem sobie przez irda i działało.

O kopiowaniu kontaktów na Androida z różnych platform napisano na forach całe poematy.
Większość rozwiążań jest prosta: daj wszystkie swoje (i nie tylko swoje) prywatne dane Google (google dostarcza narzędzia), a wtedy łatwo i przyjemnie się zsynchronizuje....
A jeżeli nie chcesz dać ... no to twój problem, męcz się i przeklepuj
Wszystko jest ok. Android obsługuje standard zapisu wizytówek (vCard) i potrafi je zaimportować do systemu.

Na wszelkie inne pytania odpowiem. btw, dlaczego ten post jest tutaj, a nie w temacie Android Flame War?

PS jestem informatykiem lol, a i tak musze przeklepać. Co mają powiedzieć inni? Co mają więcej kontaktów?
Serio, troche sie wk***iłem. Nie chce mi się dziubać. Może pogram w angry birds.