Dyskusja: Linux
Podgląd pojedynczego posta
Stary 22.12.2012, 23:43   #87
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
To również nie ma sensu, bo po co mi odczyt ro na innym katalogu?

Poza tym mówiłem: nie jestem sysadminem (passwd) i nie mam takowego zamiaru.

Chodziło mi o ustawienie tego w ramach sshd i zrobiłem - podałem w linkach sposób. Działa. EOT.
Ale co w ramach sshd? sshd to tylko serwer. Bazuje on na katalogu użytkowników. Najlepszym wyjściem to poproszenie admina o dodanie nowego użytkownika: jasio, z dostępem jak napisałem. Będziesz miał tylko odczyt.
Ewentualnie pobaw się uwierzytelnieniem o PAM.

Cytat:
Skoro Ubuntu to jest system operacyjny używający jądra linux (zgodzę się z takim sformułowaniem) - to po kiego grzyba piszesz tu kwestie niezwiązane z tymże jądrem? Załóż sobie temat "Ubuntu" i tam pisz.
Ten temat dotyczy systemów opartych o jądro Linux - taki był tego zamysł. Nie ważne jakiej dystrybucji używasz, tutaj możesz o coś zapytać, czy wrzucić coś ciekawego.