Dyskusja: Linux
Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.12.2012, 01:35   #2
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez pali
Moja komórka Motorola F3 jest na linuxie. Ma ktoś może tylną klapkie? Bo mi baba zgubiła. I znowu o babach
Cytat:
Napisany przez M@X
Jak w tym "czyms" (delikatnie mowiac) jest Linux to ja jestem papiez z cyckami... :-P
Cytat:
O mojej F3 mówisz?
[...]
Od 2000 roku do epoki iPhone używałem różnych smartfonów i wiem co mówię
Ty o jednym, reszta o drugim... Najpierw piszesz, że Motka F3 bazuje na linuksie, a potem jak Ci ktoś wytknie że bujasz to piszesz jaki to świetny telefon - WTF?
Może i telefon to świetny, jednak nie bazuje on na jądrze linux...
http://www.gsmarena.com/motorola_motofone_f3-1794.php

Czytaj uważniej to co ktoś pisze

Cytat:
Może i tak, bo teraz to hybryda.
Ale skoro tak, to i OSX tu się mieści Ma linuksowe narzędzia.
Ubuntu nie jest żadną hybrydą. MacOS X nie jest linuksem, to UNIX. Oczywiście można tutaj poruszać problemy o nim. Pisanie tutaj o Windows jest już jednak nie na miejscu.

Wracając do twojego problemu. W tamtym linku podane jest coś takiego:
Kod:
rorootusr:x:512:450:Root User RO:/home/rorootusr:/bin/bash
Jest to nic innego jak "wariacja" mojego pomysłu, na który wpadłem nie czytając tego opisu.
W tym wypadku dostęp ustawiasz na całość - każdy katalog, plik jest własnością grupy, która będzie miała dostęp do odczytu. Mimo, że użytkownik jest rootem (id usera zmieniasz z 512 na 0), to ma dostęp RO, bo jest członkiem grupy, która ma tylko prawa do odczytu.