***10003; Nie powiedziałeś, że "mylę się" tylko że "bujam", wedle SJ PWN: zmyślać, kłamać. Oskarżyłeś mnie o kłamstwo. Kłamstwo nie jest żadnym stopniowaniem mylenia się. Kłamstwo oznacza celowe mówienie nieprawdy. Albo nie znasz znaczenia słowa "bujać", albo teraz sam próbujesz kłamać.
***10003; Google: Motorola F3 Linux. Pierwsze wyniki.
Ino podkreślam co wcześniej mówiłem: nie mam pojęcia co Motorola ma na myśli mówiąc: linux-based.
***10003; Twoje rozwiązanie jest tak awful, że mogę w nieskończoność znajdować w nim coś niedziałającego.
Np.
moje pliki serwowane przez nginxa mają generalnie uprawnienia
640 pali pali
i wystarczy, że jasia dopiszę do grupy pali (o ile zechcę użyć roota) Ten sam efekt, prawda? Jednym wpisem.
A pomyśl jak w twoim rozwiązaniu np. skrypt apache utworzy dowolny plik?
$ chown pali:jasio - operacja niedozwolona
czyli musiałbym roota dać apache

albo jeszcze inaczej - ale po co? Dopisać jasia do pali i jest git.
I w ogóle mam tam fastcgi z pythonem, pythona z crona, katalogi z modułami php, nginx, apache z php, vanquish, zopedb, django, plone, kilka php-cms, dwa sklepy, insze php napędzane systemiki i sto innych rzeczy - i teraz mam to wszystko przeprojektować, sprawdzić co będzie jak zmienię uprawnienia filesystem? Absurd. Tak się nie robi.
A co, jak zechcę marianowi też dać dostęp r-o?

I tak dalej...
Nie gadam więcej na ten temat

Serio od 10 lat nie byłem zalogowany jako root dłużej niż 5 sekund i w końcu robiąc te myślowe eksperymenty złapiesz mnie na błędzie (i uznasz, że masz rację

).
***10003; Porównanie komputerów do samochodów - Ósme prawo paliego: ten kto porówna komputer do katamarana przegrywa dyskusję. Ubuntu is malware.