Cytat:
|
***10003; Nie powiedziałeś, że "mylę się" tylko że "bujam", wedle SJ PWN: zmyślać, kłamać. Oskarżyłeś mnie o kłamstwo. Kłamstwo nie jest żadnym stopniowaniem mylenia się. Kłamstwo oznacza celowe mówienie nieprawdy. Albo nie znasz znaczenia słowa "bujać", albo teraz sam próbujesz kłamać.
|
Tak kłamiesz pisząc, że Ubuntu to malware. Tak dobrze?
Cytat:
***10003; Google: Motorola F3 Linux. Pierwsze wyniki.
Ino podkreślam co wcześniej mówiłem: nie mam pojęcia co Motorola ma na myśli mówiąc: linux-based.
|
To, że ta Motka nie jest "linux based" to napisał M@X. Powierzchownie sprawdziłem i przyznałem mu racje. Teraz po bardziej gruntownym sprawdzeniu to odwołuje.
Cytat:
***10003; Twoje rozwiązanie jest tak awful, że mogę w nieskończoność znajdować w nim coś niedziałającego.
Np.
moje pliki serwowane przez nginxa mają generalnie uprawnienia
640 pali pali
i wystarczy, że jasia dopiszę do grupy pali (o ile zechcę użyć roota) Ten sam efekt, prawda? Jednym wpisem.
A pomyśl jak w twoim rozwiązaniu np. skrypt apache utworzy dowolny plik?
$ chown pali:jasio - operacja niedozwolona
czyli musiałbym roota dać apache albo jeszcze inaczej - ale po co? Dopisać jasia do pali i jest git.
I w ogóle mam tam fastcgi z pythonem, pythona z crona, katalogi z modułami php, nginx, apache z php, vanquish, zopedb, django, plone, kilka php-cms, dwa sklepy, insze php napędzane systemiki i sto innych rzeczy - i teraz mam to wszystko przeprojektować, sprawdzić co będzie jak zmienię uprawnienia filesystem? Absurd. Tak się nie robi.
A co, jak zechcę marianowi też dać dostęp r-o? I tak dalej...
|
Chciałeś sposób na dostęp użytkownika po ssh w trybie "tylko do odczytu" to go dostałeś. Gdybyś napisał od razu na co Ci to konkretnie to dyskusja by się inaczej potoczyła.
Jeżeli chcesz robić kopię plików to najlepiej zrealizować to po stronie serwera. Serwer zajmuje się robieniem samej kopii i wystawieniem jej do katalogu.
Twój użytkownik będzie po zalogowaniu się lądował w tym katalogu i mógł sobie plik przekopiować.
Na przyszłość od razu opisz problem, a nie rzucasz nie wiadomo co i oczekujesz odpowiedzi.
Cytat:
Nie gadam więcej na ten temat Serio od 10 lat nie byłem zalogowany jako root dłużej niż 5 sekund i w końcu robiąc te myślowe eksperymenty złapiesz mnie na błędzie (i uznasz, że masz rację ).
|
No i co z tego, że nie byłeś? Co to w ogóle za tekst? Używanie uprawnień roota jest potrzebne wtedy kiedy zmieniasz ustawienia do których jako zwykły użytkownik nie masz uprawnień.
Cytat:
|
***10003; Porównanie komputerów do samochodów - Ósme prawo paliego: ten kto porówna komputer do katamarana przegrywa dyskusję. Ubuntu is malware.
|
Znowu piszesz nie prawdę, kłamiesz.
Po drugie nie porównałem samochodu do komputera, a pokazałem Ci znaczenie słowa hybryda na przykładzie samochodu. Czujesz różnicę?
A tak z innej beczki. Na swoim serwerze(router+openwrt) do tej pory do obsługi drukarki miałem uruchomiony:
Cytat:
|
p910nd is a small printer daemon intended for diskless workstations that does not spool to disk but passes the job directly to the printer. Normally a lpr daemon on a spooling host connects to it with a TCP connection on port 910n (where n=0, 1, or 2 for lp0, 1 and 2 respectively). p910nd is particularly useful for diskless Linux workstations such as those set up with LTSP and embedded devices that have a printer hanging off them. Common Unix Printing System (CUPS) supports this protocol, it's called the AppSocket protocol and has the scheme socket://. LPRng also supports this protocol and the syntax is lp=remotehost%9100 in /etc/printcap.
|
Jest malutki i nie używa pamięci podręcznej na kolejkowanie wydruku - przy tak małej przestrzeni jaką oferuje router takie rozwiązanie się sprawdza dobrze.
Dzisiaj na szybko zainstalowałem serwer CUPS. To taki nowoczesny system obsługi urządzeń drukujących. Został stworzony przez Easy Software Products. W 2007 przejęło go Apple.
CUPS wykorzystuje standard IPP(
Internet Printing Protocol).
CUPS daje większe możliwości jak i kontrolę nad wydrukami. Dodatkowo dokumenty do wydruku są zapisywane w pamięci podręcznej urządzenia. U siebie zapisuje mi się to na dysku podpiętym po USB: /mnt/dysk/cups.
Z takiej drukarki można skorzystać również z systemów Windows. Gdyby kogoś interesowała instalacja i konfiguracja tego ustrojstwa pod OpenWrt to niech sobie zajrzy tutaj:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-cups