Cytat:
|
A zapisywanie tara na serwerze źródłowym, wystawianie go do sftp i tak ma mnóstwo innych wad, choćby taką wadę że trzeba mieć miejsce na dysku x 2 zamiast od razu kopiować w locie (tarem w locie, a jakże: tar -cf foo | ssh cat > foo). Nawet nie wpadłem na tak głupi pomysł.
|
Napisałem wcześniej abyś czytał bardziej ze zrozumieniem i porzucił filozofowanie. Serwer na którym będzie wykonywana kopia połączy się po SFTP, czy FTPS z serwerem gdzie backup ma się znaleźć i go tam prześle.
Jest to najprostszy sposób: serwer A robi tara z kopią, łączy się po sftp, czy ftps z serwerem B i przesyła plik tar.
Chcesz się bawić inaczej i robić pierdyliard skryptów to rób, twoja sprawa. Wskazałem moim zdaniem najbardziej prosty sposób na stworzenie i przesłanie kopii z punktu A, do punktu B.
---
DBAN - DBAN is a self-contained boot disk that automatically deletes the contents of any hard disk that it can detect. This method can help prevent identity theft before recycling a computer. It is also a solution commonly used to remove viruses and spyware from Microsoft Windows installations. DBAN prevents all known techniques of hard disk forensic analysis. It does not provide users with a proof of erasure, such as an audit-ready erasure report.
http://www.dban.org/
Świetne narzędzie do czyszczenia dysku różnymi metodami.