Cytat:
Napisany przez CIAPEK
nie no jasne, powinni te telefony rozdawać w chipsach a nie sprzedawać na rynku.
|
Telefony z WP 7.x to po prostu niższa cena. Na takie urządzenie będzie mogło sobie pozwolić więcej osób, co zwiększy penetracje tych urządzeń.
Cytat:
A tak poważniej to powinieneś wiedzieć, że wachlarz aplikacji na WP 7X rozwija się i to dość mocno.
|
Tylko aplikacje na WP7.x nigdy ni będą miały takich możliwości jak te z WP8 - NIGDY. Całkiem inne jądro systemu.
Cytat:
Za pół roku wyjdzie WP 8.5 MANDARINA i co? Też powiesz, że kupowanie WP8 mija się z celem?
|
Różnica między WP7.x a WP8 jest taka, że to dwa zupełnie różne systemy, mimo że na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie.
WP8 bazuje na jajku W8, natomiast WP7.x na CE.
Cytat:
Argumenty które przedstawiłeś nie są konkretne, są żadne. system API? Co z tego? Po co? Ta Lumia nie ma też LTE, ale po co mi to? Konkretnie z czego nie skorzystam w czym dana aplikacja będzie lepsza?
|
Aż tak nie zagłębiałem się w Windows Phone, żeby zrobić Ci długą listę różnic. Oba systemy są zbudowane na innych podstawach - Windows Phone 7 to taki Windows 98, natomiast Windows Phone 8 to taki XP.
Choć to porównanie nie do końca trafne, to powinno oddać główną różnicę.
Aplikacje na WP8 mogą więcej zrobić niż te na WP7.x - niestety nie podam Ci konkretnej listy.
Cytat:
Specowi i maniakowi technicznych nowinek na pewno bardziej odpowiadałaby np Lumia 920. Ale wątpie aby on sam po ludzku, konkretnie bez porównanywania parametrów udowodnił, że WP 7X jest beee a WP8 jest git.
Sory, ale nie będę dawał 1000 zł więcej za to, że akurat dany system na telefon jest aktualny itp.
Mamy w domu komputer z Windows XP. Słabo co?
|
Tu nie chodzi o bycie maniakiem. Wolałbym kupić urządzenie klasy middle-end z WP8 niż high-enda z WP7.x.
Ty na samym początku nabrałeś ochoty na Nokię. Konkurencja ma równie dobre, a może i momentami lepsze urządzenia z systemem WP. Niektóre z nich są o wiele tańsze niż Lumia od Nokii.
Każdy kupuje urządzenie, które mu najbardziej odpowiada. Sam wybrałem Androida, bo dla mnie to system gdzie mogę zmienić praktycznie co chcę - komputer robi to co ja chcę a nie odwrotnie.
Ty wybrałeś urządzenie z WP bo Ci odpowiada.
Wybierając jednak dzisiaj urządzenie z WP warto się zastanowić, czy nie lepiej kupić urządzenie z klasy middle-end z WP8 zamiast high-enda z WP7.
aha, jeszcze 4 miesiące temu też miałem komputer z Windowsem XP
Cytat:
Napisany przez sobrus
Nokia jest aktualnie numerem 1 wśród Windows Phone. W końcu to niemalże oddział microsoftu.
Nie tylko dodaje własne aplikacje, których próżno szukać u innych producentów (to niezła wartość dodana - innej nawigacji offline PL po prostu nie ma!), ale też mimo premiery Windows Phone 8 - wcale nie zamierza rezygnować z siódemki.
|
Według jakiego rankingu jest numerem jeden?

Konkurencja ma równie dobre urządzenia.
Jak na razie wspomniałeś, że Lumie różni to że ma mapy offline. Ok, masz racje. Co ma jeszcze czego nie ma konkurencja? Inne firmy też dodają aplikacje, które nie są dostępne dla innych marek.
Cytat:
Zamierza nawet wydać nowe telefony na tym systemie (ponieważ wymagania 8 wykluczają zrobienie czegoś tańszego).
Tak więc kupując Nokię możesz mieć nadzieję, że producent się na Ciebie nie wypnie - nawet mimo ze masz "stary" system.
HTC pewnie zrobi HTC Lust HD8+ Two X (Quad Core 5G LTE++) i siódemkę spuści w kiblu za miesiąc - a na xda tym razem bym nie liczył.
|
W przypadku WP to MS dyktuje ile ma trwać okres wsparcia, a nie firmy trzecie. Choć ostatnio LG pokazało, że można inaczej
Cytat:
Osobiście, gdybym chciał WP, też kupiłbym Lumie. Nie tylko ze względu na support - ale też jakość. Wykonanie pierwsza klasa a ekran AMOLED to klasa sama w sobie.
Mam porównanie z moim zwykłym LCD oraz ekranem IPS (Huawei G300). AMOLED to AMOLED - tu nie ma co dyskutować. Mimo że zwykłe LCD też są bardzo dobre, to takiej czerni, kątów i nasycenia się na nich nie uzyska.
|
Nokia Ciapka ma zywkłego AMOLEDa, to nie Super AMOLED+. Widziałem urządzenia ze zwykłym AMOLEDem, z SAMOLED+, z Super LCD, z IPS, i gdybym miał wybierać, to w życiu na obecną chwilę bym nie postawił na zwykły AMOLED.
Do Lumii 820 (z WP8) można śmiało porównać HTC 8S, lub Samsung Ativ S.
Cytat:
To nie jest całkiem tak, że duet Nokia+M$ zamierza zrobić wszystkich posiadaczy WP7 w bambuko. To by było totalne samobójstwo.
|
O ile wiem to poza aktualizacją do wersji 7.8 nie szykuje się już nic.