Cytat:
Napisany przez sobrus
Zarówno iOS jak i Android wszystkie prywatne dane wysyłają na serwer odpowiedniej firmy (mówię o telefonach bez JB/roota).
A chyba nie muszę mówić jak bardzo prywatne dane trzymamy na tych urządzeniach. To jest zrobione "by design".
I uważam że pod tym względem są to urządzenia dużo gorsze od tych sprzed lat, do WM włącznie.
|
Na jakich podstawach twierdzisz, że w przypadku systemu Android wszystkie dane są wysyłane na serwer?
Tylko poproszę o linka do rzetelnych materiałów, a nie znajdź sobie w Google
Cytat:
Zauważyłem też że niektóre "bezpłatne" aplikacje w Android Market również całkiem bezczelnie szpiegują.
W ustawieniach oczywiście można to wyłaczyć (opcje typu "send usage data/statistics", jednak 99% użytkowników tego nie zrobi, bo nie wie co to jest, albo tam nie zagląda.
|
Szpiegowanie by było wtedy, kiedy taka informacja by przed użytkownikiem została zatajona - to po pierwsze.
Po drugie to do jakich informacji aplikacja ma dostęp widzisz przed instalacją. W przypadku iOS nie masz bladego pojęcia co one od Ciebie wyciągają.
Cytat:
A pytania użytkownika o uprawnienia to taka bzdura że płakać się chce. Jak mamy podejrzenia to co?
Nie zainstalujemy aplikacji, która jest nam potrzebna i z której korzysta 10 milionów osób (i wszyscy nasi znajomi) bo mamy jakieś podejrzenia?
Ja miałem niestety podejrzenia do praktycznie każdej jednej aplikacji która się mi zainstalowała, więc? Mam nic nie instalować?
|
Dlaczego bzdura? Użytkownik zostaje poinformowany o tym do czego dostęp będzie miała aplikacja. Oczywiście w Androidzie brakuje opcji do tego, aby mimo instalacji można było to wyłączyć - coś ala PDroid.
Dwa, skoro widzisz że twoim zdaniem aplikacja robi coś czego nie powinna to po co ją instalujesz? Podawanie powodu bo ma ją 10 mln osób jest głupim wyjaśnieniem. Jak nagle 10 mln osób popełni samobójstwo to też to zrobisz?
Cytat:
Design tych urządzeń jest taki - szpiegowanie na maxa, a w razie czego tłumaczenie
|
Sprawdź najpierw definicję sformułowań. Kolejny raz użyłeś wyrażenia, które jest w tym przypadku błędne.
Cytat:
Programy szpiegujące (ang. spyware) to programy komputerowe, których celem jest szpiegowanie działań użytkownika.
Programy te gromadzą informacje o użytkowniku i wysyłają je często bez jego wiedzy i zgody autorowi programu.
|
Szpiegowaniem można było nazwać zbieranie i wysyłanie danych przez Carrier IQ.