Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.01.2013, 15:05   #6
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Na jakich podstawach twierdzisz, że w przypadku systemu Android wszystkie dane są wysyłane na serwer?
Na podstawie mojego własnego telefonu
Cytuje
"Zapisuj na serwerach google kopie zapasową danych aplikacji, haseł, sieci Wifi, i innych ustawień"

Masz w tel to samo, to nie zadawaj głupich pytań. To że akurat masz roota i Titanium Backup całego świata nie zbawi. To jedyny backup na tel bez roota. Jak sobie wyobrażasz korzystanie ze smarta bez backupu? Odsyłasz potem trupa do OnTracka?

Cytat:
Szpiegowanie by było wtedy, kiedy taka informacja by przed użytkownikiem została zatajona - to po pierwsze.
I owszem jest - żaden program nie pytał o możliwość wysyłania danych w celu innym niż jego działanie. A wysyła dopóki nie zauważe, że to robi i nie wyłącze.

Cytat:
Po drugie to do jakich informacji aplikacja ma dostęp widzisz przed instalacją. W przypadku iOS nie masz bladego pojęcia co one od Ciebie wyciągają.
Sorry ale opis w stylu "dostęp do internetu" nie mówi mi kompletnie NIC o tym co owa aplikacja zamierza przez niego wysyłać.

Cytat:
Dlaczego bzdura? Użytkownik zostaje poinformowany o tym do czego dostęp będzie miała aplikacja. Oczywiście w Androidzie brakuje opcji do tego, aby mimo instalacji można było to wyłączyć - coś ala PDroid.
Dwa, skoro widzisz że twoim zdaniem aplikacja robi coś czego nie powinna to po co ją instalujesz? Podawanie powodu bo ma ją 10 mln osób jest głupim wyjaśnieniem. Jak nagle 10 mln osób popełni samobójstwo to też to zrobisz?
Mam nie instalować 95% aplikacji bo mam jakieś podejrzenia? To po co mi smartfon? To rozwiązanie jest kompletnie nieskuteczne, już serio lepiej robi Apple.
Załóżmy że chcesz zainstalować aplikację X, uważasz że jest Ci potrzebna i fajna, kolega ją ma i zachwala, ocena 5/5 w markecie. Najlepsza na rynku, milion pobrań. Polecana przez serwisy jako przełom i iPhone killer
Ale chce dostęp do internetu i aparatu, a Ty nie wiesz po co. I co zrobisz? No szpieg przecież jak nic. Na pewno robi zdjęcia jak się przebierasz i wysyła na RedTube.
Jeszcze nawet jej dobrze, nie widziałeś, więc skąd masz wiedzieć, czy na pewno z niego nie korzysta?

To rozwiązanie z uprawnieniami jest tak idiotyczne że płakać się chce. Więcej szkody niż pożytku, bo w razie czego producent jest kryty, a Google nie musi nawet sprawdzać co mają w markecie.
Działa dokładnie tak samo jak zapis "zapoznałem się ze stanem technicznym pojazdu i nie zgłaszam zastrzeżeń" na umowie kupna auta używanego.
Kupujący tak naprawdę w 99.99% nie ma szans na wykrycie tzw wad ukrytych (tak jak użytkownik faktycznych potrzeb programu), ale już ma się zgodzić albo nie.

Gdyby dało się przyznawać uprawnienia selektywnie i potem zmieniać -to się zgadzam wtedy to by było nie najgorsze rozwiązanie.
Instalujesz bez uprawnień, a następnie nadajesz w razie potrzeb aż program działa jak chcesz. Ale w taki sposób jak to zrobili to nic nie warte jest.

Cytat:
Sprawdź najpierw definicję sformułowań. Kolejny raz użyłeś wyrażenia, które jest w tym przypadku błędne.
Jakoś nie zauważyłem Jakiekolwiek wysyłanie danych innych niż te, do czego słuzy program, bez wiedzy użytkownika - jest szpiegowaniem.
Niezależnie od tego czy da się to potem wyłączyć. Zanim wyłączysz mleko sie rozleje. Dałem programowi dostęp do internetu, ale nie po to by wysłał gdzieś cichcem moje IMEI.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 02.01.2013 o godz. 15:23
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post