Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.01.2013, 10:43   #6023
Yossi
Forumator

Data rejestracji: 02.03.2012
Yossi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
Na Commodore wczytywały się dość szybko: 10 do 35 obrotów licznika na magnetofonie. Na ZX Spectrum i Atari (65?) było to coś koło 200 obrotów, na dodatek ten licznik był nieco wolniejszy - tak mi się wydaje. Błąd powodował konieczność czytania od początku.
Każdy licznik działał inaczej w innym magnetofonie, dlatego nie ma co ich porównywać. Pamiętam tylko, że testowałem z kolegą szybkość wczytywania gier z tasmy i wszystkie bez wyjątku na ZX Spectrum wczytywały się znacznie szybciej niż na C64.

Cytat:
Natomiast na dyskietkę 5,25 wchodziło mniej gier, odczyt był nieco szybszy ale bez rewelacji, no i dyskietki nie były niezawodne.
Dlatego do Spectrum używało się 3-częścowych, dwustronnych (bardzo niewygodnych) stacji dyskietek 3,0", na które wchodziło tylko kilka gier, ale które były wyjątkowo niezawodne i bardzo szybkie. Coś za coś - jak zawsze.

Cytat:
Do Kasprzaków podłączanych do ZX Spectrum potrzebny był jakiś moduł - przejściówka lub "przestrojenie". Nie pamiętam na czym dokładnie polegała owa niekompatybilność. Nie widziałem nigdy dedykowanych magnetofonów - były takie?
Nie było. Spectrum chodził z każdym "kaseciakiem", z którego można było wyprowadzić sygnał kablem minijack 3,5 mm (najczęściej z gniazda słuchawek). Żadna przejściówka i żadne przstrojenie nie były potrzebne. Poza strojeniem głowicy oczywiście -i stąd permanentne wkurzenie babć, mam i sióstr oraz ciotek, którym notorycznie ginęły te śrubokręciki od maszyn do szycia.
Yossi jest offline   Odpowiedz cytując ten post