Cytat:
Napisany przez sobrus
Nie chcesz gmail? Proszę bardzo - nie chcesz więc też Google Play. Dalej nie chcesz gmail, a może jednak zdecydujesz się na korzystanie z naszych usług? 
W normalnym świecie to się nazywa SZANTAŻ prawda  ?
|
Znowu użyty zwrot, który nie pasuje do sytuacji. Google niczym Cię nie szantażuje. Przecież tak samo można by powiedzieć o płatnościach bezgotówkowych. Skoro chcesz zrobić przelew to musisz mieć konto w banku - szantaż?
Konto Google jest oczywiście niezbędne aby robić zakupy w Google Play. Bo jak sobie wyobrażasz zakup w takim sklepie nie posiadając konta?
Nie pasuje takie podejście to jest kilka alternatywnych sklepów, możesz też instalować aplikacje z karty pamięci.
Cytat:
Fajnie się zaskoczyłem gdy uruchamiając wyszukiwarkę google w pracy ona doskonale wiedziała, czego szukałem na androidzie dzień wcześniej. Czy ktoś ich o gromadzenie tych danych prosił? Czy gdziekolwiek było pytanie czy ja się na to zgadzam, albo możliwość wyłaczenia? NIE.
|
Sprawdzałeś ustawienia prywatności?
Jeżeli i to nie odpowiada to zmień dostawcę wyszukiwania.
Cytat:
Napisany przez sobrus
ADB jest najgorszym sposobem na backup jaki można sobie wyobrazić
bash
adb connect 192.168.1.3:5555
adb backup -all
Niezmiernie intuicyjny, codzienny ręczny backup przez debug mode w terminalu to coś o czym ludzie marzą.

A coś z GUI i schedulerem ? 
|
Prosiłeś o kopię inną niż na serwerze Google (nie mając roota) to dostałeś. Jeżeli ktoś nie chce się zagłębiać w obsługę ADB używa serwerów od Google. Jeżeli komuś przeszkadza to, że jego kopia tam się znajduje to powinien używać adb - coś za coś.
Android umożliwia bez dostępu do root'a stworzenie kopii:
- na serwerach Google - wystarczy zaptaszkować odpowiednią opcję w ustawieniach.
- przez użycie ADB. Wywołujemy to pisząc w terminalu: adb backup. Telefon można podłączyć tak kablem USB, jak i przez WiFi.
Dla użytkowników z dostępem root mamy wiele możliwości, min:
- Titanium Backup, MyBackup
- Nandroid (wywoływane z recovery), lub Online Nandroid Backup - bez restartu urządzenia do trybu recovery
itp.
Jeżeli żadna z tych opcji nie jest dla Ciebie odpowiednia to bardzo mi przykro z tego powodu