Cytat:
Prosiłeś o kopię inną niż na serwerze Google (nie mając roota) to dostałeś. Jeżeli ktoś nie chce się zagłębiać w obsługę ADB używa serwerów od Google. Jeżeli komuś przeszkadza to, że jego kopia tam się znajduje to powinien używać adb - coś za coś.
|
No właśnie - coś za coś. 95% telefonów, poza nexusem, nie umie zrobić podstawowych rzeczy, które umiały zrobić urządzenia z poprzedniej epoki (jak automatyczny backup na kartę SD).
Dlaczego mam nie narzekać, że nowe urządzenia są aż tak strasznie ograniczone?
Są ograniczone i nie będę udawał, że wszystko jest cacy. Bo nie jest.
ABD jest rozwiązaniem trudnym i niewygodnym, urządzenia sprzed 20 lat (Palm Pilot) łatwiej było zbackupować. Wystarczyło położyć na podstawkę do ładowania i wcisnąć jeden(!) przycisk.
Wszystko kopiowało się na komputer w ciągu sekund (synchronizacja). W przypadku utraty danych wystarczyło wcisnąć ten przycisk i Palm automatycznie wracał do stanu poprzedniego.
To było jeszcze przed erą USB - pierwsze palmy były na porcie szeregowym(!).
PocketPC miał działające na podobnej zasadzie ActiveSync (po kablu lub BT), bądź automatyczne backupy na SD czy serwer FTP (np resco).
Android robi to przez SDK i terminal, trzeba znać IP urządzenia przydzielone przez serwer DHCP. To ZŁE rozwiązanie. Powiem więcej to : w 21 wieku to beznadziejne i nieakceptowalne rozwiązanie.
To tak jakby zrobić dziś nowoczesny samochód nafaszerowany elektroniką i odpalany na korbę.
Cytat:
Dla użytkowników z dostępem root mamy wiele możliwości, min:
|
Root powoduje utratę gwarancji 90% urządzeń (jeżeli się mylę, a mam taką nadzieję, proszę mi podać wiarygodne źródło), temat w tym miejscu należy więc uciąć.
Wiadomo, że hacker z odpowiednią wiedzą zawsze wszystko może, może nawet zrobić co chce z iPhone i konsolą PS3.
Cytat:
Jeżeli żadna z tych opcji nie jest dla Ciebie odpowiednia to bardzo mi przykro z tego powodu
|
Mi również, bo bardzo mi się Android podoba. Mam więc jednak do wyboru
1 hackować swój własny telefon i stracić gwarancję (root)
2 robić codziennie ręcznie backup przez terminal w trybie debugowania, posługując się w zasadzie narzędziem którym też robi się roota czyli ADB.
3 wysłać dane do google
Z samych złych możliwości ciężko wybrać coś dobrego. Ponieważ nie mogę wybrać 1, a 2 jest niewygodne, czuje się pośrednio
przymuszany do zrobienia 3.
Jeżeli root byłby na wszystkich urządzeniach to OK. Titanium Backup jest OK. Ale skoro trzeba posiadać roota do podstawowych czynności, a całkiem "legalny" on nie jest - to nie jest dobrze.
Rozumiem, że to wina producentów urządzeń, nie samego Androida. Ograniczenia iOS też wynikają jedynie z polityki producenta, z JB jest znacznie lepiej.