Cytat:
Napisany przez czary2mary
Płyty są mniej więcej na tym samym poziomie cenowym co DVD-RAM ale technologicznie jednak płyty i technologia Millenniata i LG to znaczne ograniczenie wpływu czynników zewnętrznych takie jak: wilgoć, niska temperatura i światło. W przypadku wysokich temperatur są one wstanie przetrwać w warunkach termicznych bliskich osiemdziesięciu stopniom w skali Celsjusza.
Oczywiście ta oferta dotyczy naprawdę ważnych i cennych danych bo raczej trudno oczekiwać spadku cen nośników robionych na tak małą skalę-np-w USA paręnaście instytucji i urzędów zaczęło stosować tą technologię do archiwizacji długo przechowywanych ważnych dokumentów.
Dostępne są już w PL i to jest ważne-ktoś uzna że warto ...  nie ma problema
Mój następny napęd będzie M-DISC
http://m-disc.pl/
|
No nie bardzo bo na allegro można DVD-RAM kupić już od 5zł/szt
Jak ktoś ma super ważne to spoko ale dla mnie płacić 155zł za 10 szt DVD 4,7GB to trochę kiepski interes.
Ta technologia by mnie do siebie może i przekonała ale w większym rozmiarze: Blu-ray. Jak już palę 25GB super ważnych danych to wtedy mógłbym dopłacić a 4,7 przy takich kwotach to trochę mało na dzisiejsze czasy.
Wolę zwykłe DVD, ewentualnie tańsze DVD-RAM + dysk USB. Z dośw wiem, że lepiej przechowywać ważne dane w dwóch różnych miejscach. Paląc na zwykłych DVD koszt nowego dysku 500GB zwróci się po 15 płytach M-Disc...
Poza tym ciężko cokolwiek znaleźć w necie nt jakości palenia zwykłych płyt a ten bufor 768KB trochę niepokoi.
mój następny napęd to będzie Blu-ray