Cytat:
pali napisa***322;(a)
Widziałem dzisiaj cd-rw 650mb 1x-4x firmy Emtec na których było napisane: "only for digital audio" czy jakoś podobnie (Warszawa, Carrefour Praga).
Może to tylko chwyt reklamowy, a może niektórym wieżom to pomoże. Ja tam nie wiem. Pewnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
|
Szczerze wątpię - to jest kwestia czułości optyki - tłoczone CD daje odbicie w granicach 90%, CDR - ok. 70%, a CD-RW ok. 30% - i tu leży przyczyna. Jak czytnik jest wyregulowany do prawidłowego odczytu przy odbiciu 90%, to czasami będzie łapał i przy 70% - bo ma pewną tolerację. Ale prawdopodobnie nie "załapie" przy odbiciu 30% - bo już nie jest aż tak "tolerancyjny".
Po prostu musi to być czytnik specjalnie wyregulowany do odczytu w granicach np. (20 - 100)%. I wtedy producent chwali się na opakowaniu (dużymi literami), że właśnie wyprodukował takie cudo.
Ludzie czytajcie opis tego co kupujecie - jak jakaś zaleta nie jest wymieniona w instrukcji obsługi to na 90% jej po prostu nie ma. Bo każdy lubi się chwalić, szczególnie producenci...
Napis "only for digital audio" znaczy tylko, że płacisz dodatkową opłatę tzw. twórcom - która w Polsce nie jest obowiązkowa i choroba ich wie na co ona idzie ...
I że fakt ten jest odnotowany w ATIP tej płyty, i że niektóre "wredne" nagrywarki stacjonarne to sprawdzają i "za chiny i pół Alaski" nie chcą nagrywać gdy tego wpisu nie ma ...