Dyskusja: WOŚP 2013
Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.01.2013, 09:20   #49
Kogoro
Forumator

Data rejestracji: 24.01.2005
Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Miałem już się nie wypowiadać, ale jak zobaczyłem rozwój dyskusji, to dałem się Prezesikowi sprowokować do kolejnego komentarza. Mam nadzieję, że tym razem ostatniego.

Cytat:
Napisany przez Prezesik Podgląd Wiadomości
Z moich podatków też idą pieniądze na cele, których nie popieram.
Jakoś nie lamentuję z tego powodu.
Zaskakuje mnie, że nie odróżniasz wydatków państwa od wspierania uznaniowego podmiotów prywatnych.

1. Dyskryminacja

Organizacji pozarządowych, które wspierają służbę zdrowia jest dużo.
Pomoc uznaniowa państwa i samorządów dla WOŚP dyskryminuje inne organizacje charytatywne, bo one nie mogą liczyć na aż tak wielką tego typu pomoc. Oczywiście istnieją granty, ale nie o nich w tym wypadku mowa.

Niedługo rozpocznie się walka o 1%. Reklama będzie sporo kosztować. Inaczej nawet nie dowiedzielibyśmy się o fundacji xyz. Owsiak nie musi się starać o promocję.
Telewizje prywatne mają swoje prawa, ale publiczna nie powinna dyskryminować innych tego typu organizacji. Nie chodzi o taką samą pomoc, ale różnorakie wsparcie.
Pomoc samorządów w wielu wypadkach może podpadać pod punkt drugi.

2. Wielka Orkiestra Świątecznego Terroru.
Nie podoba mi się terror moralny stosowany przez fanatyków WOŚP-a.
Prezesik jest dobrym przykładem. Oto cytaty.

Cytat:
Obyście Wy ani nikt bliski nie musiał nigdy skorzystać z tego sprzętu.
Ciekawe czy w imię wyższych racji wyciągniecie wtedy wtyczkę.
Datki są dobrowolne i nie musicie wylewać swoich frustracji ani oczerniać nikogo.
Cytat:
Swoją drogą naprawdę przerażające, że ten cały sprzęt medyczny na ratowanie ludzkiego życia jest taką solą w oku tak wielu ludzi.

Przytoczę jeszcze jeden. Waldemar Kuczyński zoologicznie nienawidzi PiSu (to do zene_k), ale na swoim FB napisał

Cytat:
Nie dałem ani grosza do skarbonki Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Bardzo cenię działalność Jurka Owsiaka, w tym wynalezienie WOŚP i tego co ona zrobiła. Ale bardzo mnie zirytowały pytania zadawane w rozmowach telewizyjnych i radiowych różnym znanym osobom. Na przykład Jackowi Kurskiemu przez Bogdana Rymanowskiego a także przez Tomasza Siekielskiego w TOK-FM, czy dałeś już na WOŚP! To nawet nie pytanie tylko nakaz i wyrzut. Otóż protestuję przeciwko wytwarzaniu wokół tej pięknej inicjatywy atmosfery presji i prawie stygmatyzowaniu każdego, kto by się ośmielił nie dać. Uważam, że takie pytania nie powinny być zadawane. Nie wolno ludzi przymusem, bo to rodzaj przymusu, naganiać do dobrych uczynków. One są wtedy nic nie warte.
PiS dał jakieś przybory do pisania na aukcję ***8211; to tak przy okazji.

3. Polityka

Owsiak ma prawo do poglądów politycznych, ale jeżeli postanawia je publicznie uzewnętrzniać i to w radykalnej formie (***8222;walić z baśki***8221;), to nie można się dziwić, że stanie się częścią cyrku politycznego.

Znowu cytat z człowieka, z którym mi zupełnie nie po drodze - prof. Kazimierz Kik
Przez Przystanek Woodstock Owsiak pokazuje, że dojrzewa już do polityki

Cytat:
Mazowiecki, Balcerowicz, Belka, Komorowski - ci politycy byli na Woodstocku. Dla takich jak Giertych miejsca tam nigdy nie było. Czy to pokazuje, że Owsiak modeluje młodzież w konkretnym kierunku?

Niewątpliwie poprzez dobieranie sobie konkretnych polityków Owsiak po części robi już politykę.
Oczywiście Jurek Owsiak ma prawo zostać politykiem, ale pamiętajmy, że dotuje to ze swojej dobroczynności i przy wsparciu państwa.

Być może wszystko jest legalne, ale...

Cytat:
Napisany przez Prezesik Podgląd Wiadomości
Załóżcie swoją fundację, zbierajcie pieniądze, poświęćcie swoje życie temu celowi. Publicznie deklaruję - DOŁOŻĘ SIĘ.
Pomimo różnic nas dzieląc - tak, żeby Ci zrobić na złość. A co!
Jak wcześniej pisałem, organizacji wspierających służbę zdrowia jest bardzo dużo. Im wszystkim przydałaby się pomoc, choćby w zaistnieniu w przestrzeni publicznej, bo to ułatwiłoby zbiórki pieniędzy na różne szlachetne cele. WOŚP to monopolizowanie "rynku" dobroczynności.
Dla mnie dobroczynność nie ma barw politycznych.

Kogoro Akechi
Kogoro jest offline   Odpowiedz cytując ten post