Verbatim DVD+R po tej serii przeźroczystej ze stycznia 2012 wypuścił, grubsze i nie przeźroczyste - ale tragiczne za to, kupiłem 20 płyt i jakość hmmm, brak jakości można powiedzieć, do poczytania w moim temacie:
Płyty Verbatim, Platinum DVD+R DB a nagrywarka, trwałość zapisu
Aktualna seria to coś pomiędzy tą przeźroczystą ze stycznia 2012 a w ogóle nie przeźroczystą z marca 2012, te aktualne można powiedzieć że są w pół przeźroczyste, i jakość lepsza od tych z marca ale gorsza od tych ze stycznia.
No nie wiem jak z tą przepuszczalnością światła przez płyty jest, ale Verbatim stosuje cały czas od kilku lat tę samą etykietę więc dlaczego jedne płyty są mniej a drugie bardziej przeźroczyste to nie wiem ?? Wie ktoś o co z tym chodzi ? Co ciekawe te wszystkie płyty co wspomniałem mają tę sam numer seryjny jak się nie mylę, a są rożnie wytłoczone.
Zawsze płyty kupowałem w jednym i tym samym sklepie od 2004 do dzisiaj, do wczoraj właściwie
Stare z 2006: (kupowane luzem po 1,20zł/szt)
Mam ich coś 50, przeleciałem na szybko z 10 i testy są bardzo podobne, szkoda tylko że większość danych na nich jest już niepotrzebna

Test 8X: (nagrywane w 4167B z prędkością 4X, z 8X się nie dało nagrywać na tej nagrywarce bo wszystkie płyty paliła, błąd ogniskowania albo śledzenie, zraziłem się do tej firmy po tym modelu, gdyż wymieniano mi w serwisie z 6 razy na nową i zawsze było to samo:
Ale po 7latach muszę przyznać że jak nie spaliła płyty na samym początku to całkiem fajnie nagrała:
8X:

Test:16X
Przeźroczyste kupione w lutym 2012, nagrywane w H42N (ten model posiadam od 2007 bodajże, dostałem ją za 7razem jak mi wymieniali i nie psuła płyt już jak 4167B, też fajnie nagrywała, ale odczyt za to fatalny, nagrane w bardzo dobrej jakości płyty miała problem z odczytem. I prawie zawsze prędkość napędu podczas kopiowania spadła do 2X i nei mogła się już podnieść.
Nieprzeźroczyste kupowane marzec-czerwiec 2012 To już era nagrywarki, ASUS, myślałem początkowo że nagrywarka nie udana, ale jednak okazało się że Verbatim sięgnął dna, ale miejmy nadzieję że się poprawi

16X:
Aktualne: kupione 2 dni temu
DVD-R 8x:

DVD-R 16x:
DVD+R 8x:

DVD+R 16x:
Celowo zamieściłem testy z prędkością 16X, gdyż jeśli ten test wypadnie źle, wówczas jest problem z odczytem i nagrywarka co prawda odczyta płytę bez problemu ale z mniejszą prędkością, a jeśli fatalnie czyta z 16X to nie wiadomo czy za jakiś czas nie przeniesie się to na 8X i bad sektory i wyparowanie danych.
Mam ogromnie dużo płyt Verbatim, i trochę jestem zaniepokojony, jedynie mogę spać spokojnie jeśli chodzi o płyty nagrywane do 2008r, niesttey mam coś ze 150płyt nagranych w latach 2010-2011 i tutaj wykresy przy 8X, to coś podobnie do ostatniego testu z 16X, czyli coś się zaczyna niedobrego dziać, a dane nie mogą zostać utracone z tych 150 płyt

, miałem robić kopie po 8 latach gdzieś, ale trochę obawiam, wybiórczo sprawdzam i są płyty gdzie dolny wykres Failures wychodzi na czerwono przy 8X, a w większości ten pierwszy dochodzi do 300-400 przy 8X.