Podpisałem nową umowę i nareszcie mam we Włodawie internet, który można nazwać normalnym:
Dowiedziałem się, o co chodzi z szybkością 7/3,5 Mb/s (pisałem o tym niedawno) - ta wyższa prędkość ma być przez 70% doby, niższa przez pozostałe 30% czasu, nazywanego "godzinami szczytu" i na tyle enigmatycznego, że nie wiadomo, kiedy dokładnie nastąpi. Nawet te 3,5 brzmi lepiej niż 1920 kbps które miałem dotąd (w obecnym mieszkaniu, w Lublinie było 25 Mb), więc nie narzekam
Oczywiście przy tej szybkości cudów nie ma, ale przynajmniej jest komfort. Wreszcie mogę bez przeszkód oglądać filmiki na YT w HD nie czekając aż się zbuforują
Cena też przyzwoita - 52,50 miesięcznie (mogłoby być 4/8 zł taniej przy umowie na 1/2 lata, ale przez ten czas mogą doprowadzić wreszcie drugi światłowód do Włodawy i oferta dla niezwiązanych umowami może się z dnia na dzień zrobić znacznie ciekawsza). W UPC bez zobowiązań najtańsza opcja to 56 zł za 15 Mb (ale UPC tu nie uświadczę), w Orange 59 zł za 10 Mb (ale i tak nie mam łącza telefonicznego w mieszkaniu), więc nie jest źle