Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.01.2013, 08:02   #4296
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ale co ma powstanie Carbona do Open Source?

Bo chyba nie ma się co chwalić, że napisanie normalnego programu do backupu na Androida zajęło dłużej niż złamanie X360 (5 lat?). I działać będzie tylko na ICS+, ale dobre i to.

Ja się tylko cieszę że ominęli jakoś ten pokraczny system zabezpieczeń, ale ciekawe co na to google.

Wyglada na to że Android to taki socjalizm. Społeczność bohatersko walczy z problemami zupełnie nieznanymi w innych systemach
A problemów, w tym poważnych, jest całkiem sporo.

Np ICS słynie z masakrycznego zżerania baterii przez kernel (hasło do google: "ICS kworker", "ICS battery drain").

Udało mi się to naprawić na swojej słuchawce przez poprawkę skryptów startowych (jak to dobrze być programistą).
Ale co mają zrobić posiadacze SGS2 czy Galaxy Nexusa. którym bateria pod ICS nie przeżywa przez noc - nie wiem. Może wystarczy root i analogiczna poprawka. Na oficjalne update za bardzo bym nie liczył.

Rozumiem że wydając nowy model co dwa miesiące nie można za bardzo zająć się poprawkami do przestarzałych, rocznych modeli.
Samsungowi SGS Tab 10.1 po update do ICS czas działania na baterii skraca się 3 krotnie, nie przeżyje doby bez ładowania. Bardzo śmieszne.

A jednak nie widzę żeby na jakiejś applefobii ktoś się z tego śmiał. To troszkę jakby większy problem niż arcyśmieszne nie włączenie się budzika w iPhone.

Obawiam się że tablet mojej Mamy (też ICS) ma również ten problem, bo przez noc potrafi się całkowicie rozładować. W uśpieniu. Jeszcze będę badać sprawę, ale to nie jest normalne.

Nie mam zielonego pojęcia jak Google mogło wypuścić system z taką niedoróbą i że nikt z miliona producentów tego nie zauważył, tylko klepią kolejne sprzęty z błędami, byle szybciej i więcej.
Czy ktoś je w ogóle testował? No poza ASUSem, który po prostu zaprzeczył i stwierdził że problemu nie ma, choć dotyka on jego Transformery np Eee Pad czy TF101 (2-3x krótsze działanie niż na GB)

Fakt że problem dotyczy także Nexusów jest dość wymowny. Czyli w skrócie można powiedzieć, że Open Handset Alliance mówi : kupiliście zabugowanego niedoróbę ICS to Wasz problem. Kupcie sobie nowe telefony z JB Power of Open Source. A miało być pięknie.

PS. krótki test na buga ICS, nie wiem czy 100% trafny na wszystkich urządzeniach:
- w ustawieniach systemu, w opcjach programistycznych, zaznaczyć "pokaż użycie procesora" i nic nie robiąc obserwujemy
- (w tle oczywiście nie powinno być nic uruchomione, bo zakłóci odczyty).
- jeżeli co pare sekund, tylko przy pracy na baterii, na samym szczycie pojawi się jakiś "kworker" z czerwonym paskiem - to jest problem.
- dodatkowym objawem jest to, ze w statystykach baterii "System Android" zabiera więcej niż 20% (u mnie dochodziło do 50%)

Np u Andy'ego (ma 4.1 albo 4.2 na Sensation) nie przekracza 10% i tak powinno być. System nie jest po to, by samemu zjadać pół baterii.

PS2. Jeżeli włączycie autoobracanie ekranu i wtedy na sam szczyt wędruje nie kworker, a system_server - to macie prawdopodobnie innego buga zdjadającego baterię.
Występuje zarówno w 4.0 jak i 4.1. Ja go chyba też mam. http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=29965
A tutaj ponoć fix: https://play.google.com/store/apps/d...uto.lock&hl=pl

Tel mam niecały miesiąc, aż boje się pomyśleć ile błędów w nim jeszcze znajdę

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 17.01.2013 o godz. 09:37
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post