Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.01.2013, 15:40   #322
Yossi
Forumator

Data rejestracji: 02.03.2012
Yossi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Zgadzam się z Tobą w 100%, ja też używam Microsoft Security Essentials (czy jak to się nazywa w Win8) i Windows Firewall i jestem zadowolony z pracy tego duetu.
Od czasów Windows XP/2003 nie miałem innego firewalla niż ten windowsowy

Ale to moim zdaniem jest tradycyjne podejście AV+FW, tyle że autorstwa MS. Zasugerowałem się, że zrobili to w jakiś nowy sposób, stąd moje zaciekawienie.

Na głównej maszynie, o której mówiłem, jest zainstalowany Debian Testing. Firewalla nie mam, bo komputer i tak jest za routerem i nie jest widoczny z zewnątrz.
Ale go włącze, tak na wszelki wypadek. Nie włączałem, bo blokuje mi windowsowe gry sieciowe, a nie wiem z których portów korzystają
W Win 8 rolę "Microsoft Security Essentials" przejął Widows Defender, tym razem odzielony od firewalla "Windows Firewall".
Na moje potrzeby nie widzę konieczniości instalowania/kupowania innego softu. Oczywiście - zdaję sobie sprawę, że ten duet nie jest "Idealny" (takie rzeczy - tylko w Apple), ale jak na razie działa całkiem nieźle.
Generalną zaletą tego duetu jest to, że nie zamula systemu, tak jak "third-party-software" typu *** lub ***
Yossi jest offline   Odpowiedz cytując ten post