Cytat:
Napisany przez sobrus
Udowodnij mi dlaczego Twój ulubiony kolor jest najładniejszy.
Jeżeli mi nie potrafisz tego udowodnić, to oznacza że nie jest to Twój ulubiony kolor.
Trzeba podać konkret, dlaczego ten kolor jest lepszy od innych i inni się mylą.
|
Dlaczego porównujesz dwie rzeczy? Co ma ulubiony kolor do stwierdzenia, że coś jest prostsze w obsłudze od konkurencji? Ulubione rzeczy: potrawy, napoje, kolory to ZUPEŁNIE INNY OBSZAR.
Jeżeli ktoś pisze, że system A jest prostszy w obsłudze to niech poda jakieś argumenty na poprawcie jego tezy. O to chodzi w dyskusji, prezentujesz tezę i próbujesz ją podeprzeć argumentami.
Pisanie: System X jest przyjaźniejszy w obsłudze dla większości użytkowników niż system Y bo tat kompletnie nic nie wnosi do dyskusji.
Gdy napisałem, że iOS jest mniej intuicyjny od Androida to potrafiłem swoimi słowami, oraz pewnym filmikiem to uzasadnić.
Wspomniany filmik:
Cytat:
Prosisz mnie mniej więcej o to samo, tym gorzej, że w dodatku mam się wypowiadać nie w swoim imieniu.
Nie wszystko da się zmierzyć, zwłaszcza gdy oceniamy coś zawsze subiektywnego.
|
Stwierdzasz coś a potem piszesz żeby Ci nie zawracać dupy z pytaniami o to dlaczego tak uważasz. Pisanie że system A jest prostszy w obsłudze od systemu B nie jest tym samym co napisanie: Najlepszą zupą jest zupa pomidorowa.
Cytat:
Na żadnej słuchawce na jakiej sprawdzałem MMSy automatycznie się nie odbierają.
Szukanie w google ujawniło przykrą informację, że trzeba mieć specjalnego ROMa:
http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1850749
I że nic się na to nie da poradzić
Cytat:
I know this subject has been touched in many threads already. I've read hundreds and hundreds of topics, posts and sites about it, and it doesn't seem like anybody has found a solution to this. It's even been submitted as bugs to both Android and Cyanogenmod bugtrackers. Quite some time ago
Dalsze szukanie:
http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1888796
Cytat:
Yes, that's what happens, I don't know how to stop it, but it looses all mms capabilities when you loose mobile data.
http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1829485
http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1457087
Cytat:
Its impossible to receive MMS with data off.
Można stwierdzić, że to oczywiście "nie wina Androida" bo na niektórych ROMach jest dobrze. Niestety to teoria, w praktyce już paru osobom musiałem tłumaczyć, jak odebrać MMS.
A to nie powinno mieć miejsca. Po prostu nie powinno. Automatyczne odebranie MMSa powinno być pewne jak podatki. Moja słuchawka też sama nie odbiera
|
Cóż u mnie działało jak miałem oprogramowanie od HTC i działa teraz jak mam CM - serio. MMS automatycznie się pobiera - Android na to pozwala. Oczywiście trzeba mieć skonfigurowany "Profil MMS". Jeżeli kupujesz słuchawkę u operatora to taki profil masz już wprowadzony, jeżeli nie to trzeba to zrobić samemu - automatyczny konfigurator, lub wprowadzić te dane samemu.
Nie trzeba mieć danych włączonych aby MMS sam się pobrał - jeżeli to jest wymagane to oprogramowanie w telefonie ma błąd.
Poniżej jak wysyłanie/odbieranie MMSów wygląda od strony technicznej:
Cytat:
MMS messages are delivered in a completely different way from SMS. The first step is for the sending device to encode the multimedia content in a fashion similar to sending a MIME e-mail (MIME content formats are defined in the MMS Message Encapsulation specification). The message is then forwarded to the carrier's MMSC store and forward server, known as the MMSC. If the receiver is on another carrier, the relay forwards the message to the recipient's carrier using the Internet.[5]
Once the MMSC has received a message, it first determines whether the receiver's handset is "MMS capable", that it supports the standards for receiving MMS. If so, the content is extracted and sent to a temporary storage server with an HTTP front-end. An SMS "control message" containing the URL of the content is then sent to the recipient's handset to trigger the receiver's WAP browser to open and receive the content from the embedded URL. Several other messages are exchanged to indicate status of the delivery attempt.[6] Before delivering content, some MMSCs also include a conversion service that will attempt to modify the multimedia content into a format suitable for the receiver. This is known as "content adaptation".
If the receiver's handset is not MMS capable, the message is usually delivered to a web based service from where the content can be viewed from a normal internet browser. The URL for the content is usually sent to the receiver's phone in a normal text message. This behaviour is usually known as the "legacy experience" since content can still be received by a phone number, even if the phone itself does not support MMS.
|
Cytat:
Napisany przez Bartez
Niestety z MMS tak jest jak pisze sobrus. Do odbioru trzeba włączyć dane pakietowe. Nie wiem, czy MMS jest pobierany z nadajnika operatora, jak normalne SMSy, czy to idzie jakimś protokołem z serwerów. Jeżeli to drugie, to rozumiem konieczność aktywnego przesyłania danych. Problem jednak w tym, że przy wyłączonym przesyłaniu danych przychodzi informacja o MMS i po kliknięciu na <Pobierz> mieli mieli, a po chwili znowu pojawia się przycisk Pobierz. Żadnego komunikatu, że nie udało się pobrać, że trzeba włączyć dane pakietowe. Nic
|
NIe trzeba. Telefon (jeżeli ma tak ustawione to może automagicznie sobie ją pobrać). U mnie to tak działa, działało to tak jak miałem Avile i SE w810i.
Poniżej zrzut z ustawień: