Nie rozumiem co tu zgłaszać do Pla - skoro telefon nawet nie próbuje odpalić profilu.
Jeżeli włącze przesył danych, to MMS pobiera się bez problemów, automatycznie również.
Przesył danych i MMS to dwa profile - zgoda. Ale to są dwa profile pakietowej transmisji danych. Bez pakietowej transmisji oba nie powinny działać.
Skoro API pozwala na sterowanie transmisją danych, to dlaczego programy nie potrafią się samodzielnie łączyć z siecią w celu np. sprawdzenia pogody raz dziennie.
Cytat:
|
Po drugie GO SMS, czy inna aplikacja nie włącza pakietu danych, a włącza połączenie do serwera gdzie czeka na Ciebie MMS - dwie różne rzeczy.
|
Jak ma nawiązać połączenie do serwera, skoro przesył danych (druga ikona od lewej na powiadomieniach ICS) jest
wyłączony?
Cytat:
|
Po trzecie w momencie instalacji aplikacji widzisz czy wymaga ona dostępu do SMS/MMS - gdzie tu łamanie bezpieczeństwa?
|
To tylko potwierdza, że nie rozumiesz, w czym leży problem.
Więc powtórze jeszcze raz:
Nie chodzi mi o problem z połączeniem, gdy mam włączony przesył danych. Chodzi o to, że
program do MMS nie potrafi sam sobie jego włączyć w momencie nadejścia wiadomości.
Jeżeli by potrafił, to równie dobrze mógłby sam sobie włączyć GPS. A na to Android (z tego co wiem) nie pozwala.
I podejrzewam że Play nie ma nic do tego.
Co do intuicyjności to raz jeszcze: nie stawiam tez, nic nie udowadniam, mówie tylko to co słyszę od ludzi. NIC NA TO NIE PORADZĘ. Nie będę kłamać, że Androida chwalą, bo tak nie jest.
A skróty CTRL+C i CTRL+V są całkowicie nielogiczne. Vi jest trudny w obsłudze bo WYMAGA WIEDZY (albo ściągawki skrótów klawiszowych).
Niestety Android też WYMAGA WIEDZY. Np chociażby z zakresu działania MMS oraz samodzielnego decydowania w zakresie uprawnień aplikacji. Niestety to nie jest dla ludzi tak oczywiste jak ci sie wydaje.
Bez tej wiedzy korzystanie z niego może być bardzo frustrujące. iOS czy WP nie zadają głupich pytań i samo to jest wielkim plusem.
Z resztą system uprawnień to prawdziwy rodzynek i zasługuje na oddzielne omówienie. Nie wiem co wąchali przy tworzeniu.
Przykład z Google Play, sekcja uprawnienia
https://play.google.com/store/apps/d...oncamera&hl=pl
Cytat:
Testowanie dostępu do magazynu chronionego
Pozwala aplikacji na testowanie uprawnienia do pamięci USB, które w przyszłości będzie dostępne na urządzeniach
|
I wszystko jasne

. Ktoś wie o co chozi

Instalować czy nie?

I czy ta aplikacja wymaga dostępu do sieci w celu pokazania mi reklamy, czy też może zamierza wyniki "testowania uprawnień do pamieci USB" przesłać Al-Kaidzie?

Kto zgadnie? Może zróbmy głosowanie?
Moim zdaniem lista sieci jest tak czy inaczej zbędna w programie do robienia zdjęć. Tylko jak to zablokować? Nie da się. Szkoda. Na nic moja wiedza i przebiegłość.
Z opisu na Google Play wynika że ta aplikacja to na pewno trojan. Robi zdjęcia, wysyła przez sieć. I nie wiem co jeszcze. Więc sobie ją daruję.
Palmary Weather wcale nie jest lepsze. Może wysłać wszystkie zdjęcia z karty SD na odległy serwer. Tego też nie zainstaluje.
NFS Most Wanted z kolei buszuje w kontaktach i nie wiadomo po co ma dostęp do mojego numeru telefonu oraz informacji do kogo dzwoniłem. To też podejrzane.
Wychodzi na to, że w zasadzie wszytkie programy są podejrzeane. Więc najlepiej nic nie instalować.
Andy, dlaczego uznałeś te aplikacje za bezpieczne (bo wiem że też je masz)? Wróżyłeś z fusów czy zajrzałeś w szklaną kulę? Ja prawdę mówiąc olałem temat.
Privacy Policy nie mówi nic o historii połączeń, więc po co NFS ma tam dostęp?