Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.01.2013, 22:15   #10
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
Ciekawe gdzie. Dla przykładu ciągle się słyszy, że coś w roku "dwutysięcznym drugim" - kiedyś nikomu nie przyszło do głowy powiedzieć "tysięcznym dziewięćsetnym osiemdziesiątym pierwszym".
O tym, że dwaj mężczyźni to "oboje" można też usłyszeć.
To, że w "portalu pisze" zostało jakoś zaakceptowane w oficjalnych słownikach - mi trochę ciągle przeszkadza, że to tam napisano.

O poziomie polszczyzny (o poziomie merytorycznym nie wspominając) w mediach (często całkiem zacnych - a portalach wszystkich) można tylko tragikomedie pisać.

Chyba tylko radio państwowe trzyma niezły poziom prowadzących pod tym względem.
No właśnie, ja ciągle nie mogę zrozumieć, co tam tak pisze zawzięcie i napisać nie może...

Co do mediów już nawet przestałem się przejmować językiem, jaki w nich słyszę. Od lat nie widziałem programu informacyjnego, gdzie w żadnym newsie nie byłoby żadnego błędu językowego (ew. logicznego itp.), mało tego - zwykle takie błędy można wyłapać w większości newsów w danym programie. Nieco lepiej jest w programach przygotowywanych z wyprzedzeniem, gdzie jest czas na napisanie scenariusza, ale też różnie to bywa. I rzeczywiście Polskie Radio pięknie się tu wyróżnia na plus, ale tam są ludzie zakochani w naszej mowie.
Jarson jest online   Odpowiedz cytując ten post