|
ISP - limity na ilość komputerów
Ostatnio byłem u kumpla i w rozmowie wyszło, jak to Vectra niefajnie blokuje ilość podpiętych komputerów do sieci (w tym wewnętrznej). I że ma za dużo sprzętów. No, pewnie rozwiązaniem jest dodatkowy router - ale czy tylko?
W różnych taryfach operatorzy czasami tylko regulaminowo, czasami technicznie na swoim sprzęcie ograniczają ilość urządzeń.
Tak popatrzyłem u siebie na sprzęty regularnie podłączane:
- dwa telefony z WiFi
- dwa laptopy
- jeden tablet
- dwa komputery stacjonarne
- drukarka sieciowa
- player multimedialny
Jakby jeszcze dodatkowy (poza tym od ISP) router policzyć - w końcu ma swoje IP i praktycznie to linuksowy komp, to mamy 10 urządzeń.
Może nie jestem reprezentatywny (czy raczej moje gospodarstwo domowe) - ale faktycznie to takie multum urządzeń, żeby dostawcy wymagali ode mnie dwóch łączy? A lada moment łącza zażyczą sobie lodówka (żeby żarełko zamawiać przez net, jak będzie się kończyło na półce), zegarki (z 5 szt. - żeby czas zaktualizować przez net), amplituner (żeby radyjko webowe odpalić), telewizor i nie wiadomo co jeszcze.
No i pytanie - czy duzi operatorzy zawsze mają limity na ilość podpiętych urządzeń?
Z Waszych doświadczeń - jak bardzo tego pilnują? Czy dany ISP ma martwy zapis w regulaminie, pilnuje na swoim sprzęcie (czyli trzeba swój router dodatkowy i podsieć tworzyć), czy faktycznie tropi i czepia się?
Mi wygląda na to, że Vectra na swoim sprzęcie pilnuje limitu, UPC nie pilnuje (ale w regulaminie ma zapis - np. przy Fibre Power 30mbps - 5 kompów).
Czy w Vectrze wystarczy dodatkowy router i podsieć, żeby obejść limit podpiętych urządzeń?
Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 31.01.2013 o godz. 01:27
|