Cytat:
Napisany przez grzeniu
Dlaczego teraz nie nie ustalą jakiejś akceptowalnej ceny na np windowsa - tu kewstia zastanowienia się, czy to by było 50 czy może 100 pln...
|
Ja - za upgrade do Windows 8 Pro zapłaciłem 129,00 PLN brutto. Dla mnie to jest akceptowalna cena, biorąc jednocześnie pod uwagę, że to nie jest poprawka do systemu, typu z wersji 10.8.24.16.27.28 do wersji 10.8.24.16.27.29, tylko jednak całkiem nowy system.
Cytat:
Napisany przez grzeniu
W końcu ich licencja OEM jest śmiechu warta, to w zasadzie wypożyczenie systemu do używania na jednym sprzęcie. Zmienisz którykolwiek z istotnych elementów hardware i musisz na nowo kupić windowsa (przynajmniej teoretycznie).
|
.
Uprzejmie informuję, że jeśli kupisz licencje OEM i "Zmienisz którykolwiek z istotnych elementów hardware" to należny zadzwonić do centrum aktywacji w Polsce i poprosić o nowy kod aktywacji. Oczywiście - bezpłatnie. Kilka razy to robiłem i nigdy nie robili żadnych problemów - pod warunkiem, że masz legalna licencję. Oczywiście - mówimy o OEM.
Twoja wypowiedź świadczy o tym, że nie masz zielonego pojęcia o tym, jak działa system licencjonowania Windows.
Cytat:
Napisany przez sobrus
A spójrzmy na ceny innych "standardowych" programów (i to raczej tych tańszych, bo Photoshop ile kosztuje każdy wie  )
Nero - 200-300zł
Total Commander - 150zł
WinRAR - 140zł (a nawet 180zł)
Eset na rok - 130zł
jakiś prosty (i słaby) program do obróbki wideo HD - przynajmniej 250zł
|
Chyba uczciwość nakazywałaby wspomnieć, że dla każdego z wymienionych przez Ciebie programów masz co najmniej kilkanaście alternatywnych produktów, dużo tańszych, a często darmowych.
Na przykład - ja - używając Ashampoo Burning Studio, kupionego za kilkadziesiąt złotych (a jest tez wersja darmowa) nie zamieniłbym go na pewno na Nero (który znam i którego długi czas używałem). Dla innych jest dokładnie tak samo. W razie czego - służę listą.
P.S.
Przed chwilą wróciłem z Komputronika, u nich upgrade do Windows 8 PRO (nawet ze sprzedawanego i wspieranego od 12 lat XP) kosztuje brutto 249,00 PLN, więc podawana przez niektórych cena 400 zł jest lekko przesadzona. Pewnie w innych sklepach można kupić jeszcze taniej.