Cytat:
Napisany przez Reetou
No właśnie... Tym bardziej, że M$ potrafi dostosować politykę sprzedaży do lokalnego rynku. Jak w Chinach postawiono na Linuxa, to opłacało mu się sprzedawać legalnego OS za 4 (słownie: cztery) dolary. W Szwecji XP sprzedawano za ok. 100 zł, a w tym samym czasie w Polsce stał po 500 zł. Jak się oficjalnie wychlapał przedstawiciel M$ na szkoleniu w którym uczestniczyłem, wyższa cena w Polsce wynika z dużego piractwa i związanych z tym strat M$. Czyli legalni użytkownicy płacą za swoją licencję plus za licencję 4 piratów, choć ci piraci nadal są nielegalni... Ciekawa polityka.
Akceptowalna. Zrozum jednak, że nie wszyscy mogą kupić upgrade..
|
No, żeby kupic upgrade, to trzeba mieć przedtem jakąś licencję... nie? To jest chyba oczywiste? W tym wypadku - od Win XP w górę. Czyli - jeśli w ciągu ostatnich 12 lat kupiłeś jakikolwiek legalny Windows, to możesz kupic upgrade.
Cytat:
Napisany przez Reetou
Twoja wypowiedź świadczy o tym, że nie masz zielonego pojęcia, jak działa system licencjonowania Windows. Licencja systemu w momencie instalacji jest związana z płytą główną i tylko w szczególnych przypadkach jej wymiany możesz zachować licencję. A resztę możesz sobie wymieniać ile wlezie.
|
Przykro mi, ale nie masz racji. Osobiście, dwukrotnie aktywowałem Windows przez telefon w związku z wymianą płyty głównej. Raz - płyta padła, drugi raz - sam ją zwaliłem przez bezmyślność.
Nikt w MS nie robił z tego większego problemu.