Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.02.2013, 20:14   #7
Yossi
Forumator

Data rejestracji: 02.03.2012
Yossi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
No właśnie... Tym bardziej, że M$ potrafi dostosować politykę sprzedaży do lokalnego rynku. Jak w Chinach postawiono na Linuxa, to opłacało mu się sprzedawać legalnego OS za 4 (słownie: cztery) dolary. W Szwecji XP sprzedawano za ok. 100 zł, a w tym samym czasie w Polsce stał po 500 zł. Jak się oficjalnie wychlapał przedstawiciel M$ na szkoleniu w którym uczestniczyłem, wyższa cena w Polsce wynika z dużego piractwa i związanych z tym strat M$. Czyli legalni użytkownicy płacą za swoją licencję plus za licencję 4 piratów, choć ci piraci nadal są nielegalni... Ciekawa polityka.

Akceptowalna. Zrozum jednak, że nie wszyscy mogą kupić upgrade..
No, żeby kupic upgrade, to trzeba mieć przedtem jakąś licencję... nie? To jest chyba oczywiste? W tym wypadku - od Win XP w górę. Czyli - jeśli w ciągu ostatnich 12 lat kupiłeś jakikolwiek legalny Windows, to możesz kupic upgrade.

Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Twoja wypowiedź świadczy o tym, że nie masz zielonego pojęcia, jak działa system licencjonowania Windows. Licencja systemu w momencie instalacji jest związana z płytą główną i tylko w szczególnych przypadkach jej wymiany możesz zachować licencję. A resztę możesz sobie wymieniać ile wlezie.
Przykro mi, ale nie masz racji. Osobiście, dwukrotnie aktywowałem Windows przez telefon w związku z wymianą płyty głównej. Raz - płyta padła, drugi raz - sam ją zwaliłem przez bezmyślność.
Nikt w MS nie robił z tego większego problemu.

Ostatnio zmieniany przez Yossi : 05.02.2013 o godz. 20:16
Yossi jest offline   Odpowiedz cytując ten post