W trzech aktach zniszczę twoją logikę Yossi.
Cytat:
|
Napisany przez yossi
Nie wiem nic o btgigs - możesz opowiedzieć coś bliżej? Czy warto? Jakie są "zady i walety"? I "o co kaman" z tymi zaproszeniami?
|
Akt I
http://lmgtfy.com/?q=btgigs+co+to+jest
Cytat:
Berion, Andy
Oczywiście - dobrze wiem, jak działa torrent. Po prostu chciałem trochę ożywić dyskusję. Swego czasu bawiłem się z eDonkey i eMule.
|
Akt II
Skoro wiesz to dlaczego takie durne pytania zadajesz? Nie tłumacz się chęcią podkręcenie dyskusji.
Cytat:
Teraz już nie, ponieważ sprawdziłem stopień zagrożenia i już więcej nie używam. Jak ktoś lubi - jego sprawa.
Pewne jest tylko to, że przez torrenty, użytkownicy udostępniają tylko swoje artystyczne zdjęcia, teksty, fanfiction oraz swoje filozoficzne przemyślenia, na które czeka niecierpliwie cały, światowy internet.
Ludzie - kogo wy chcecie oszukiwać? Siebie samych?
Ja, przez całe swoje dość już długie życie, propaguję swobodną wymianę "wszystkiego" przez internet, niemniej jednak, w wielu przypadkach jest to nielegalne. Obawiam się, że w przprzypadku torrentów, wymiana nielegalnych plików może sięgać ponad 90%.
Powstaje pytanie - dlaczego serwisy torrentowe nie są zamykane, chociaż wszyscy wiedzą, że służą głównie do wymiany nielegalnych plików?
To jest pytanie do dyskusji. Chyba nikt nie łudzi się, że koncerny medialne nie zauważają torrentów, a ich prawnicy, kosztujący miliardy $ nie biorą się za likwidację tych serwisów bo "im się nie chce"
|
Akt III
Po pierwsze udostępnianie czegoś przez protokół BitTorrent nie znaczy, że ktoś grzebie po twoim dysku. Jeżeli uważasz inaczej to jesteś w błędzie, i masz predyspozycje do bycia ......
Wypikałem bo mi Ratutaj znowu kartkę da
Po drugie nikt nie twierdzi, że przez ten protokół jest udostępniane nielegalne oprogramowanie itp.
Po trzecie, jeżeli wziąć pod uwagę, że wiele nielegalnych materiałów jest udostępniana po protokole HTTP (ściągasz ze strony przez przeglądarkę) to należy go pewnie zdelegalizować co?
Idźmy dalej! Przecież do tego samego może służyć FTP! O.O SMTP! AAAAAAAAAAAAA
To że dane narzędzie można wykorzystywać do nielegalnych celów nie znaczy, że samo w sobie jest złe i należy je zlikwidować.
Gdyby tak było, to dawno by już sprzedawali np. benzynę na dowód (można użyć do podpalenia), noży (morderstwo) itd...
Po czwarte BitTorrent jako protokół to niesamowicie praktyczny wynalazek. Ile to już razy się słyszało o problemach z wydajnością serwerów podczas np. udostępniania gier na premierze?
Zamiast pobierania scentralizowanego używasz BT i obciążenie rozkłada się na wszystkie osoby pobierające.
Jeżeli chcesz np. znajomym udostępnić zdjęcia (powiedzmy 10 znajomym zdjęcia o wadze 1GB). Można wysłać na serwer FTP etc. Jednak używając BT nie musisz czekać na ich wysłanie na serwer aby dać znajomym linka. Po prostu udostępniasz magnetlinka do zasobu, lub plik torrent i już. Przy podłączeniu się wszystkich osób dane krążą między nimi dzięki czemu nie musisz ich wysyłać 10 razy.
Po piąte dobranoc.