Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.02.2013, 19:15   #49
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Trochę wymieszam posty:

Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Od 12 lat masz tego samego kompa? To nie udźwignie on Win8... Proste?
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Bartez, no to ładne kwiatki - idąc tym tokiem piractwo w PL jest wyższe o drugie tyle
No właśnie. Zawsze mnie zastanawiało, że u nas wśród użytkowników Windowsa są właściwie tylko dwa podejścia do kupna tego systemu. Pierwsze to nie kupować i piracić, drugie - oemkę sobie kupić. BOX nie istnieje.

Sam kiedyś jechałem bez najmniejszych oporów na piracie, czasy były takie, że nie znałem żadnej osoby mającej oryginalny system - a wśród "piratów" byli policjanci, strażnicy więzienni, strażnik graniczny... sędzia...

Przez niedługi czas jeszcze XP miałem pirackiego, ale potem przy okazji zakupu nowego kompa szarpnąłem się na oryginalną licencję. OEM-ową, którą zainstalowali mi w sklepie w którym też kompa mi złożyli, dla mnie to było wystarczające spełnienie warunków licencji. Już wtedy zrobiłem rzecz dziwną - będąc przyzwyczajony do wersji Pro, taką właśnie (za 550 zł) kupiłem.

Minęło kilka lat, przyszła Vista, zobaczyłem Vistę, olałem Vistę. Minęło kilka lat, przyszła siódemka, zobaczyłem siódemkę, kupiłem siódemkę. BOX. Teraz ósemki nie potrzebuję, ale jeśli kiedyś okaże się, że do czegoś się przydaje, to cieszy mnie że za stosunkowo niewielką opłatą mogę ją sobie kupić i zaktualizować W7.

Cytat:
Napisany przez Bartez Podgląd Wiadomości
Wygląda na to, że wraz z W8 warunki te się nieco zmieniły, choć do końca nie można być tego pewnym i nie można nawet ufać temu, co usłyszymy na infolinii. Polityka licencjonowania Microsoftu jest jedną z najbardziej nieczytelnych, z jakimi się spotkałem. Nie dotyczy to tylko systemów operacyjnych na komputery osobiste, ale także systemów serwerowych, MS SQL, Office itp. Burdel straszny.
Zdecydowanie. Dziwię się wręcz, że się do tego jeszcze UE nie przyczepiła.

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Właśnie zauważyłem pewien problem. Windows 8 jest dostępny tylko jako upgrade albo jako OEM.
Czyli nie można go sobie kupić i po prostu zainstalować gdzie się chce?
Chyba że od razu po zakupie zadziała przeniesienie licencji z "niczego" na "nowy komputer"?

Cytat:
Napisany przez Bartez Podgląd Wiadomości
Z tego co czytałem w różnych miejscach, nie ma licencji BOX, a wszystkie jej zalety przeniesione zostały na OEM.
... i w takim wypadku system który możemy używać przez lata, bo zmieniając kompa nie ma przeciwwskazań do przeniesienia systemu na nowy. Za 400 zł, nie mając nigdy wcześniej żadnej licencji Windowsa.

Jeśli kiedyś w Pl, jak napisał M@X, ceny Windowsa były wysokie z powodu piractwa, to teraz nie można już zbytnio na nie narzekać. Od czasów XP (czyli ponad dekada) cena systemów M$ systematycznie spada, a w międzyczasie ceny ale i zarobki poszły mocno w górę (ceny trochę szybciej :p). Pewnie jest tak dlatego, że w międzyczasie stacjonarki podzieliły rynek z laptopami (gdzie system jest preinstalowany przecież, a więc legalny), a teraz weszły jeszcze do tego tablety. Tak czy owak - obecnie nie jest źle, naprawdę nie ma na co narzekać.
Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post