Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.02.2013, 02:47   #2
dumpmuzgu
Banned

Data rejestracji: 20.01.2013
dumpmuzgu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Są różne rodzaje praw i można to w jednym zdaniu powiedzieć, ale żeby moderator zrozumiał, nie poczuł się obrażonym i nie skasował mojego posta - powiem na przykładzie, jak w reklamie sieci Plus.

Jeśli w Kodeksie karnym są zapisane pewne moje obowiązki, to nikt mnie nie pyta czy ja się na nie zgadzam czy nie.

Natomiast odkąd przez tzw. pampersów Walendziaka telewizja stała się spółką prawa handlowego, to jej istnienia nie regulują przepisy na które zgadzać się muszę z racji umowy społecznej. Obowiązuje Kodeks cywilny. Ja z ową spółką żadnej umowy nie zawierałem.

Jeśli, tak dla przykładu, przyjdzie do mnie rudy przedstawiciel handlowy, roztoczy przede mną uroki opłacania abonamentu i ja się na te warunki zgodzę, to będę musiał płacić pod rygorem kozy. Choć tak naprawdę aby nasza umowa nie miała cech wyzysku, to coś mi musi dać np. długopis, misia albo właśnie taką lampkie z Plusa.

Dodam jeszcze, że może powstać pytanie czy oglądanie takiej telewizji jest zawarciem umowy. To dobre pytanie i wymaga szerokiego, abstrakcyjnego spojrzenia na prawo, nie kazuistycznie.

Wszelkie analogie, które nasuwają się, jak np. odbieranie niezamówionych przesyłek - będą zawodne.

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 13.02.2013 o godz. 15:02 Powód: EDYTUJ NIE GRYZIE!!! To nie jest czat, tylko forum.
dumpmuzgu jest offline   Odpowiedz cytując ten post