Cytat:
Napisany przez M@X
Niestety - to polska, a nie Stany. Tam jest nieco inny system prawny i zasada precedensu. Dobrem tego systemu jest mozliwosc sadzenia sie z absolutnie kazdym o grube odszkodowania - u nas taka batalia nie ma szans powodzenia...
|
A co to ma do rzeczy?
Poza tym różnice między kontynentem a wyspiarzami leżą zupełnie gdzie indziej i my również jak najbardziej posługujemy się precedensem tylko robimy to inaczej i nie nazywamy go precedensem, bo to słowo zarezerwowane - mówimy o
linii orzecznicznej, wypływającej z intencji ustawodawcy oraz aktualnych oczekiwań, interesu społecznego. Idź do sądu cywilnego o cokolwiek, to zobaczysz ile ci precedensów przytoczy

Szczególnie SR czy SO, bo w SA potrafią już myśleć.
Precedensem de iure zbieżnym ze zwyczajami wyspiarzy są orzeczenia SN i TK. To wszystko z historii wypływa. Ale nieważne, nie widzę związku z tematem, zresztą rozwlekle piszę bo mnie strzela, ze moderator obudzi się i mnie skasuje.
//edit
50 punktów karnych, bo mu pokazałem jakie glupoty wypisuje w temacie o fotoradarach

Głupawa propaganda rządowa, na którą gimnazjalista się nie nabierze. Uciekam, bo mnie ścigają, wpadnę jeszcze kiedyś, cześć