Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.02.2013, 22:34   #11
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez M@X Podgląd Wiadomości
Napisy w kinie zamawiane sa przez dystrybutora filmu w danym kraju - wszystko odbywa sie z odprowadzeniem oplat dla producentow filmu, wiec jest legalne.
Skąd mam wiedzieć, na jakiej zasadzie powstały napisy w kinie, a na jakiej w necie? Jak mam sprawdzić, że te napisy w sieci są nielegalne, a jak że w TV czy w kinie?

Czy jak ma DVD z USA to mogę sobie przerobić na DIVXa? Czemu by nie?
A mogę do tego dokleić napisy z netu? A z polskiego DVD? A może dźwięk z polskiej telewizji?

Update.
Czy jak się okaże, że w kinie obejrzałem film z BR bez licencji do publicznego odtwarzania, to zostanę aresztowany za piractwo? Jak mam to sprawdzić, czy kino ma prawo puszczać ten film czy umieszczać na nim napisy? Przecież oglądanie z netu to dokładnie to samo - jak mam sprawdzać, czy ściągnięte napisy są legalne? I dlaczego miałbym zostać ukarany, gdyby nie były?

Ja wiem, że wytwórnie wmawiają wszystkim, że kino i TV jest OK, a Internet to siedziba złodziejstwa i piractwa. Ale przecież to tylko różne media do przekazania tej samej treści. I samo miejsce pojawienia się napisów nie świadczy w żaden sposób o legalności bądź nie ich powstania czy emitowania. A ponieważ jako widz nie mam sposobu by to sprawdzić ani w TV, ani w kinie, ani w Internecie - to dlaczego miałbym odpowiadać, gdyby treści były nielegalne?

Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 13.02.2013 o godz. 22:54
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post