Dyskusja: Android Flame War
Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.02.2013, 07:48   #531
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Z iOS też będzie mi nie po drodze. Domyślam się, że jest bardziej dopracowany od Androida, który balansuje na granicy używalności - jednak jego założenia są dla mnie nie do przyjęcia (jestem użytkownikiem Debiana, nie OSX). Myśle, że gdybym go miał to marzyłbym o Jail Breaku i odtwarzaniu muzyki ogg z mojego debianowego serwera, a nie lubie druciarstwa. iOS najlepiej działa w stanie fabrycznym.
Cena też jest "nieco" za wysoka.
Windows Phone 8 wydaje się interesujący, aczkolwiek też chyba jest ograniczony.

Z resztą to rozmyślania teoretyczne, bo nie mam zamiaru zmieniać słuchawki po 2 miesiącach.

Od wczoraj emocje troche już opadły, update z trudem udało się zrobić, zajęło mi to w sumie 6 godzin . Zrobiłem roota telefonu (to akurat 5 minut), bo bez roota Android niestety jest nieużywalny i wole stracić gwarancje niż się z nim dalej użerać bez odpowiednich narzędzi. Nawet z TB update nie było zbyt przyjemne, bo aplikacje przywraca się po jednej sztuce. Masakra.
Normalnie zaczynam tęsknić za Windows Mobile. Ale przynajmniej SMSy wciąż mam, niesamowite.

Android ma swoje plusy, jednak trzeba powiedzieć sobie jasno, jest to system z którym użytkownik musi walczyć. Z resztą nie tylko użytkownik, bo developerzy również. Carbon - pierwsza normalna aplikacja do backupu, na którą trzeba było czekać pare lat, to przykład totalnego druciarstwa i rozpaczliwej walki z ograniczeniami systemu. Android jest otwarty, więc reverse engineering adb łatwiej było zrobić. Gdyby to był polski program to bym powiedział "Polak potrafi". Nic dodać nic ująć.

Rzeczy które tu się osiąga wielkim wysiłkiem developerów, zachwalając przy okazji jego otwartość, w innych systemach są tak oczywiste i normalne, że nawet nikomu nie przyszłoby do głowy się tym chwalić.
A ADB to szmelc nawet w porównaniu do rozwiązań sprzed 15 lat (HotSync). Jakieś nieporozumienie w 21 wieku i na pewno nie jest to narzędzie które user powinien oglądać.

To system dla tych, którzy kochają dłubać, hackować, patchować, a odwiedzanie xda i analiza kodów źródłowych to ich hobby. Jeżeli jednak ktoś ma ochotę z telefonu korzystać i oczekuje wygody i systemu który pomaga a nie przeszkadza - to trafił pod zły adres.
Ja nie miałem absolutnie ochoty nic w moim telefonie zmieniać, a skończyło się na roocie i własnoręcznych modyfikacjach systemu.
Windows Mobile miałem 4 lata i nic nie musiałem w nim zmieniać, bo działał tak jak należy. Na androidzie normalnie się nie dało, cierpliwość mi się skończyła.

Tak poza tym naprawdę lubię moją słuchawkę. Nawet nawigację sobie kupiłem i pare gier. I działa 4-5 dni na ładowaniu. Teraz z rootem będzie lepiej

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 14.02.2013 o godz. 08:04
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post