Dyskusja: Android Flame War
Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.02.2013, 22:45   #545
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Bartez
Czytam Twoje posty bardzo dokładnie. Niestety czasem tak wyrywasz zdania z kontekstu, że głowa boli.

sobrus napisał, że nie ma możliwości backupu urządzenia bez roota - napisałeś, że to kłamstwo i że powinien użyć adb. Linijkę niżej sobrus napisał, że probował użyć adb i w jego wersji ma buga. Czy biorąc całą wypowiedź, a nie fragment, który Ci było wygodniej, dalej śmiesz napisać, że to kłamstwo?
Wiesz, że błąd wspomniany przez sobrusa nie umożliwia mu zrobienia kopii zapasowej, tylko powoduje że będzie ona zawierała zawartość karty?
ADB pozwala mu na jej zrobienie, po prostu nie może wykluczyć zawartości karty pamięci.

Zacytowałem to specjalnie oddzielnie aby pokazać, że zmienia fakty - pisze, że takiej metody nie ma mimo że jest.

Cytat:
Na temat samego adb teraz. Jeżeli dla Ciebie to jest wygodna metoda, z którą poradzi sobie każdy Kowalski, to powodzenia. Tu jest instrukcja, jak zainstalować samo adb: http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1830108. Jeżeli uważasz, że każdy sobie poradzi z ustawieniem zmiennych środowiskowych, znalezieniem sterowników itp, to znaczy, że żyjesz w wyimaginowanym świecie.
Wiesz, że napisanie "nie ma takiej możliwości" nie znaczy tego samego co "używanie adb wymaga znajomości linii komend"?
Bo jak dla mnie to znacząca różnica. Dla niektórych to pewnie szczegół, ale takie szczegóły właśnie robią dużą różnicę.

Tak instalacja całego SDK jest złożona. Jednak żeby zrobić kopię przy użyciu ADB, wystarczy samo ADB + zainstalowane sterowniki tak aby telefon był widoczny.

Powstały też narzędzia które są nakładką na ADB i pozwalają na jeszcze prostsze wykonanie kopii zapasowej - http://forum.xda-developers.com/show...06&postcount=1

I kolejne - http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1844032

Np. Samsung pozwala na zrobienie kopii zapasowej narzędziem KIES - http://www.samsung.com/us/support/Su...7&fm_seq=29185

Aha i tak na koniec o żeby była jasność. Google umożliwia wykonanie kopii na serwery. Nie wszystkim to odpowiada (mi np. nie) ale warto żeby o tym po raz kolejny wspomnieć, bo za 10 postów ktoś będzie twierdził, że takiej metody nie ma.

Cytat:
Tak więc teraz ja napiszę coś, co pewnie uznasz za kłamstwo: Android NIE MA możliwości backupu w sposób, który mógłby zostać użyty przez 90% jego użytkowników. Instalowanie narzędzi dla developerów na pewno tym sposobem nie jest.
Tak nazwę to kłamstwem jeżeli nie przedstawisz badań. Bo skąd te 90%?

Cytat:
Poza tym, jak to jest, że po wypuszczeniu nowej wersji Androida trzeba za każdym razem backupować i instalować wszystkie aplikacje od początku? Ostatnio aktualizował mi się iPad, nie wiem, co to była za zmiana, jedyne co miałem do zrobienia, to nacisnąć OK. Nic nie musiałem backupować, przywracać itp. Nie można tego zrobić w ten sposób? W sposób który nie wymagałby wykształcenia informatycznego, żeby dało się obsłużyć głupi telefon?
Mnie też zdziwiło jak mi sobrus powiedział, że będzie miał wipe Serio byłem zdziwiony, szczególnie kiedy jest to zmiana wersji (minor), czyli 4.0.3 na 4.0.4 o ile się nie mylę.

Gdy u siebie miałem updejta oficjalnego przez OTA do 2.3.3 to o żadnym wipe nie było mowy. Dziwnie to trochę Gigabyte rozwiązało.

Więc jak widzisz to od konkretnej firmy zależy co i jak będziemy robić. Gdy robię flashe nowszych wersji ROMu (CM 10.1) to też po każdej nowej wersji nie robię żadnego wipea. Od tak robię flash na istniejącą wersję i już.
Podobnie jest to rozwiązane z aktualizacjami OTA dla Nexusów. Klikasz ok i już.

Więc czyja to wina, że to tak działa w GSmarcie. Google, czy Gigabyte?

Cytat:
Napisany przez Patrix
Może zamiast się boksować to napisałby kto jak zrobić kopię zapasową systemu bez roota przed upgrade do np. nowego Androida oraz jak przywrócić wszystkie ustawienia, aplikacje po upgrade.
Osobiście bym się cieszył z takiej instrukcji - też czekam na oficjalne update do SGSII od Samsunga i nie chciałbym nic stracić
Jeżeli masz już ADB to wystarczy, że podłączysz urządzenie pod USB i wpiszesz adb backup + dodatkowe parametry w zależności co chcesz osiągnąć.
Cytat:
adb backup [-f <file>] [-apk|-noapk] [-shared|-noshared] [-all] [-system|-nosystem] [<packages...>]
- write an archive of the device's data to <file>.
If no -f option is supplied then the data is written
to "backup.ab" in the current directory.
(-apk|-noapk enable/disable backup of the .apks themselves
in the archive; the default is noapk.)
(-shared|-noshared enable/disable backup of the device's
shared storage / SD card contents; the default is noshared.)
(-all means to back up all installed applications)
(-system|-nosystem toggles whether -all automatically includes
system applications; the default is to include system apps)
(<packages...> is the list of applications to be backed up. If
the -all or -shared flags are passed, then the package
list is optional. Applications explicitly given on the
command line will be included even if -nosystem would
ordinarily cause them to be omitted.)

Ostatnio zmieniany przez andy : 17.02.2013 o godz. 23:12
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post