No to jedziemy

Ponieważ lubię zwięzłe posty, napiszę pokrótce:
1. Android zaczynał od procesorów ARMv6 ~500Mhz. Każdy kto nie urodził się wczoraj wie jak mocne to są procesory. Limit 15 aplikacji to śmiech na sali. Co to jest, 386SX-16? Ta maszyna wirtualna to musi być straszny złom. To jakiś emulator czy co? Kompilator JIT? Jeżeli system działa na tak słabej podstawie, to nic dziwnego że działa słabo.
2. System dostarcza google i daje na niego licencję. Każde urządzenie jest przez google certyfikowane. Nie każ producentom pisać go od nowa tylko dlatego że google daje ciała. Oni nie są od tego żeby reanimować to truchło, tylko po to by produkować słuchawki.
3. Dlaczego "kłamię" z ADB?.
Więc walne prosto z mostu: Już 15 lat temu standardem był backup za pomocą jednego przycisku.
Dziś mamy rok 2013 - adb i robienie backupu
z konsoli w trybie debugowania telefonu to nieporozumienie, obciach, wstyd, nietakt i faux pas. Posiadacze iOS pewnie zrywają boki.
To jak odpalanie samochodu korbą. Jak palenie ognisk w salonie żeby się ogrzać. Równie dobrze mogli zrobić w androidzie
tarcze do wykręcania numeru zamiast książki telefonicznej.
Ktoś kto wpadł na pomysł że tak będzie się backupować androida jest oczywistym imbecylem, gdyby nie to że zrobił to zapewne celowo (żeby nakłonić większość do korzystania z jedynie słusznej usługi google).
Albo inaczej: jest to narzędzie dla developera, który pisząc program może nieźle namieszać i po prostu potrzebuje czegoś do backupów. Reszta ma do wyboru każdą możliwość, pod warunkiem że to serwer google.
Samo wspominanie o ADB powinno być karane chłostą, bo to jest coś czego normalny użytkownik nie powinien oglądać. W czasach C64 LOAD "$",8,1 było moze trendy ale dziś "adb backup -all -noshared" po prostu nie przejdzie. To ma być nowoczesny system?
To nie jest mój problem. Dla mnie, programisty i użytkownika linuksa, to nawet fajne. Bo na codzień klepie w konsoli.
Ale Android - podobno - jest dla zwykłych ludzi, których windowsowe cmd gryzie, i dla których troche dziwne może być stosowanie narzędzi dla developerów.
Już pominę fakt że to nie działa. Nie przypominam sobie, aby ICS 4.0.4 był wersją alpha albo nawet beta. Równie dobrze Microsoft może powiedzieć: W Viście nie działa DirectX, spoko w 7 już będzie. A pretensje miej do DELLa.
4. Android jest zabugowany, ograniczony i irytujacy. Prawda boli co? Fanbojów zwłaszcza. Nie potrafi odpalić 15 aplikacji na prockach o mocy Pentium 4. Ma fatalne założenia dotyczące zarządzania zasobami. Nie potrafi zrobić normalnego backupu. A na słuchawki trafiają wybrakowane wersje alpha rojące się od bugów.
5. Skoro takie rzeczy możesz powiedzieć o innych systemach to powiedz ile ich używałeś. Miałeś PalmOS? WM? PocketPC? Symbian?
6. To że android jest słaby zawdzięczam Google. Wybacz ale Gigabyte go nie pisało. Więc nie powtarzaj tego w kółko bo to nie jest prawda. To jest system google i jeżeli jest źle zaprojektowany to jest wina Google.
7. Wgryzłem się dogłębnie w pewne kwestie, łącznie z analizą kodu skryptów "poprawiających" i tym bardziej uważam że jest źle zaprojektowany. Gdyby chociaż dobrze działał, to może bym się zastanawiał, ale działa marnie jak hardware na którym pracuje - co jest najlepszym dowodem że popełnił go jakiś drwal. Podstawę ma dobrą, linuks jest bardzo dobry. Niestety to co dodało google nie jest już tej jakości.
8. O Tizenie nie wiem póki co nic. Ale jak wyjdzie to go sprawdze, czy popełnił go ten drwal z google czy może jednak ktoś bardziej utalentowany.
9. "Android bez roota jest jak najbardziej używalny". Tylko nie wymagaj od niego za wiele, w tym normalnych rzeczy.
10. Dałeś sobie wmówić jakąś bzdurę, że jak aplikacje nie mogą się podglądać to jest dobrze. I jeszcze sie z tego cieszysz. Wymień mi choć jeden inny system który ma takie dziwne ograniczenie.
Rozumiem, że geniusz google się objawił. A może wystarczyłoby dodatkowe uprawnienie podczas instalacji? To chyba przerosło wyobraźnię projektantów.
11. Carbon. To że Google nie przewidziało w systemie żadnej normalnej możliwości zrobienia backupu to czyja wina jest? Rydzyka? I chyba logiczne, że aby zaemulować klienta ADB programiści carbona musieli najpierw poznać dokładnie jakim protokołem to leci. Ja natomiast jestem prawie pewien, że system przewidziany do pracy przez USB w trybie debug nie był przewidziany do pracy bez fizycznego połączenia z komputerem do robienia backupów na kar***359;ę sd czy chmurę. Bo to by znaczyło że system projektował nie tylko drwal, ale i poeta.
12. ADB fajna rzecz dla geeków, adb root remount shell i jazda (niestety nie działa na wersjach release systemu, tylko developerskich, co jest winą św Mikołaja) co do reszty patrz punkt 3.
13. Wypraszam sobie, mój telefon jest całkiem fajny. Źle zadałeś pytanie: czy to wina Samsunga, HTC, Motoroli i Gigabyte itd że google dało im system bubla?
Problemy które mam są wspólne dla wielu urządzeń (umiem jeszcze używać google). Np. większość urządzeń po przesiadce na ICS ma czas działania skrócony o połowę (już to poprawiłem). Np motorola naszego kolegi z pracy. To samo w samsungach. To samo w tabletach. Powód? Bład w systemie. ADB backup nie działa poprawnie na 4.0.3 i 4.0.4 powód? Ponownie bład w systemie. Producent nic na to nie poradzi.
14. Jeżeli ja histeryzuje to Ty jesteś fanbojem. Serio, bronisz Androida nie gorzej i równie bez sensu niż niejeden bywalec myapple.
15 I jeszcze raz powtórze, nie można winić producentów słuchawek za to, że dostają słaby system.
Nie można zwalać obowiązków na innych, tylko dlatego że system jest otwarty. Otwarty czy zamkniety - zasady są takie same. Czy jakikolwiek inny system, Windows czy cokolwiek innego, musi być dostosowywany przez producenta? Tylko ten jeden gniot musi i chyba nikt nie wie jak go dostosować, bo wszycy po kolei robią to źle. Stąd na xda roi się od ulepszaczy, patchów, hacków itp.
edit
16 Mogłem zrobić OTA i nie mieć wipe, ale jakoś wolno się sciągało. Zrobiłem więc update z karty i tu niestety wipe było wymagane (update z poziomu bootloadera czy jak to się zwie).
Ale to nie wipe było moim problemem ale brak możliwości backupa. Nie sądziłem że w tym cudownym systemie to takie wielkie halo.
17 Nawiązując do odpowiedzi Barteza o ADB, zapytam : skąd zwykły użytkownik może się dowiedzieć, że backup robi się przez adb. Telefon nic o tym nie wspomina. W instrukcji HTC Sensation w ogóle nie występuje słowo ADB. Dlaczego? Dlatego że to nie jest (na szczęście) narzędzie dla użytkownika. Myślę że Bartez był bardzo ostrożny w szacunkach, ja bym dał 95%.