Dyskusja: Android Flame War
Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.02.2013, 00:49   #549
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus
1. Android zaczynał od procesorów ARMv6 ~500Mhz. Każdy kto nie urodził się wczoraj wie jak mocne to są procesory. Limit 15 aplikacji to śmiech na sali. Co to jest, 386SX-16? Ta maszyna wirtualna to musi być straszny złom. To jakiś emulator czy co? Kompilator JIT? Jeżeli system działa na tak słabej podstawie, to nic dziwnego że działa słabo.
Ciekawe to co piszesz. Pierwszy iPhone miał procek 400MHz i jakoś był za słaby na multitasking... A jak wiadomo iOS nie ma wirtualnej maszyny JAVA w której uruchamia aplikacje.

Cóż 400MHz może i było dużo na ówczesne systemy, jednak wraz z rozwojem technologii zaczęto tworzyć coraz bardziej wymagające systemy (przez co pozwalały na więcej) i stąd te wymagania. Dlaczego WP8 wymaga aż dwurdzeniowego procesora?

Jak widać ktoś kiedyś ten limit ustawił z pewnego powodu a nie dlatego żeby go tam wstawić. Inną kwestią jest, że w każdej słuchawce jest to ograniczenie ustawione tak samo.

Cytat:
2. System dostarcza google i daje na niego licencję. Każde urządzenie jest przez google certyfikowane. Nie każ producentom pisać go od nowa tylko dlatego że google daje ciała. Oni nie są od tego żeby reanimować to truchło, tylko po to by produkować słuchawki.
Co daje? Licencję? Jak każde urządzenie jest certyfikowane? Chyba tylko Nexusy. - bzdury.
Niczego producentom nie każę pisać od nowa. Po prostu z tego względu, że Android jest używany na różnych słuchawkach do producenta należy jego dostosowanie do konkretnego modelu. Jeżeli twierdzisz inaczej to cóż, chyba się i w tej kwestii nie zrozumiemy.

Cytat:
3. Dlaczego "kłamię" z ADB?.
[...]
Już wcześniej wielokrotnie mówiłem, że bez roota są dwie metody wykonania kopii zapasowych. Kopia w chmurze Google i ADB. Kopia w chmurze robi to właśnie tak jak to mówisz godnie na rok 2013 - jedna fajeczka i kropka.
ADB jest drugą lokalną metodą.

Cytat:
4. Android jest zabugowany, ograniczony i irytujacy. Prawda boli co? Fanbojów zwłaszcza. Nie potrafi odpalić 15 aplikacji na prockach o mocy Pentium 4. Ma fatalne założenia dotyczące zarządzania zasobami. Nie potrafi zrobić normalnego backupu. A na słuchawki trafiają wybrakowane wersje alpha rojące się od bugów.
Ciągle używasz tych sformułowań ale nie potrafisz tego podeprzeć konkretami. Napisałeś jak na razie tylko o kwestii robienia kopiia zapasowej.
Czekam na więcej konkretnych przykładów zabugowania, ograniczenia i irytacji. Inaczej zniżasz się do poziomu Maksa, który to w taki sposó***8221; właśnie prowadzi dyskusję - dużo krzyku mało konkretów.

Cytat:
5. Skoro takie rzeczy możesz powiedzieć o innych systemach to powiedz ile ich używałeś. Miałeś PalmOS? WM? PocketPC? Symbian?
Czyli żaden z tych systemów nie miał wad? Były one idealne, krystaliczne tak?

Uczepiłeś się na siłę Androida bo nie lubisz Google. Jakoś nie widziałem abyś z podobnym zacięciem krytykował inne rzeczy, urządzenia, systemy itp.

Cytat:
6. To że android jest słaby zawdzięczam Google. Wybacz ale Gigabyte go nie pisało. Więc nie powtarzaj tego w kółko bo to nie jest prawda. To jest system google i jeżeli jest źle zaprojektowany to jest wina Google.
To że twoja słuchawka żywot skończy na 4.0.x to wina Google, to że miałeś problemy z baterią to też wina Google, przecież to Google powiedziało Qualcommowi, że ma zrobić wadliwy skrypt...

Powiedz mi gdzie ten system jest źle zaprojektowany? Tylko najpierw zerknij do SDK i go przestudiuj, żebym znowu nie musiał większości prostować.

Cytat:
7. Wgryzłem się dogłębnie w pewne kwestie, łącznie z analizą kodu skryptów "poprawiających" i tym bardziej uważam że jest źle zaprojektowany. Gdyby chociaż dobrze działał, to może bym się zastanawiał, ale działa marnie jak hardware na którym pracuje - co jest najlepszym dowodem że popełnił go jakiś drwal. Podstawę ma dobrą, linuks jest bardzo dobry. Niestety to co dodało google nie jest już tej jakości.
Wiesz o sobie mogę powiedzieć, że dużo się o nim naczytałem ale nawet nie uważam, żę bym miał tej wiedzy na tyle aby pisać że projektowali go *****e.

Zanim zaczniesz dalej mówić, że znasz go od podszewki to może najpierw sobie dobrze o nim doczytaj, oraz obejrz kilka filmików ze spotkań developerów od Google i CyanogenMODa.

Cytat:
8. O Tizenie nie wiem póki co nic. Ale jak wyjdzie to go sprawdze, czy popełnił go ten drwal z google czy może jednak ktoś bardziej utalentowany.
Jak widać Tizen powstaje już ile dwa lata? Efektu zero. No ale faktycznie to na pewno coś co zmieni rynek. Jako jeszcze MeeGo wspierał go Intel oraz Nokia.

Prędzej UbuntuOS coś wniesie niż system, który do końca życia pozostanie jako niespełniony projekt.

Cytat:
9. "Android bez roota jest jak najbardziej używalny". Tylko nie wymagaj od niego za wiele, w tym normalnych rzeczy.
Personalizacja Androida bez roota jest ogromna. Normalne rzeczy też działają dobrze. Jeżeli uważasz inaczej to czekam na konkrety.

Cytat:
10. Dałeś sobie wmówić jakąś bzdurę, że jak aplikacje nie mogą się podglądać to jest dobrze. I jeszcze sie z tego cieszysz. Wymień mi choć jeden inny system który ma takie kretyńskie ograniczenie.
A może wystarczyłoby dodatkowe uprawnienie podczas instalacji? To chyba przerosło możliwości projektantów.
Aplikacje dizałają w sandboksie. Wiesz co to oznacza? Są odizolowane od siebie, dzięki temu bezpieczeństwo systemu jest większe. Tak jest chociażby w iOS.
Czy jest to kretyńskie ograniczenie? Czyli wolałbyś się codziennie modlić czy aplikacja B nie zrobi kuku aplikacji A tak?

Cytat:
11. Carbon. Jakbyś to powiedział : je**em. To że Google nie przewidziało w systemie żadnej normalnej możliwości zrobienia backupu to czyja wina jest? Rydzyka? I chyba logiczne, że aby zaemulować klienta ADB programiści carbona musieli najpierw poznać dokładnie jakim protokołem to leci.
Ja natomiast jestem prawie pewien, że system przewidziany do pracy przez USB w trybie debug nie był przewidziany do pracy bez fizycznego połączenia z komputerem. Bo to by znaczyło że system projektował nie tylko drwal, ale i poeta.
Wiesz co, zapytaj się Koushik'a Dutta o to. Projektował aplikację, jest jednym z twórców CM więc będzie chyba najbardziej odpowiednią osobą aby w tym temacie zabrać głos/

Cytat:
12. ADB fajna rzecz dla geeków, adb root remount shell i jazda (niestety nie działa na wersjach release systemu, tylko developerskich, co jest winą św Mikołaja) co do reszty patrz punkt 3.
Jednak nie wgryzłeś się tak dogłębnie jak myślałeś. Poczytaj sobie o adbd w trybie insecure/secure.

Cytat:
13. Wypraszam sobie, mój telefon jest całkiem fajny. Źle zadałeś pytanie: czy to wina Samsunga, HTC, Motoroli i Gigabyte itd że google dało im system bubla?
Problemy które mam są wspólne dla wszystkich urządzeń. Np. większość urządzeń po przesiadce na ICS ma czas działania skrócony o połowę (już to poprawiłem). Np motorola naszego kolegi z pracy. To samo w samsungach. To samo w tabletach. Powód? Bład w systemie. ADB backup nie działa poprawnie na 4.0.3 i 4.0.4 powód? Ponownie bład w systemie.
No jak widać nie jest. Brak aktualizacji do 4.2.x to wina Gigabyte... To że nie masz tej aktualizacji jesteś skazany na błędy które opisałeś.

Cytat:
14. Jeżeli ja histeryzuje to Ty jesteś fanbojem. Serio, bronisz Androida nie gorzej i równie bez sensu niż niejeden bywalec myapple.
Wybacz ale przeczytaj sobie czasami swoje wypowiedzi i zobacz jaki wyrażeń używasz. Jak dla mnie to nie jest normalne. Jeżeli jestem fanbojem to dlaczego?
Kiedyś napisałem, że jestem fanem tego systemu. Jednak gdy przyjdzie coś lepszego to nie będę miał skrupułów żeby z niego zrezygnować.

W którym miejscu bronię tak bez sensu? W wielu przypadkach strasznie mijasz się z faktami, lub często je przekłamujesz. Rozumiem, że mam wtedy milczeć bo ktoś nazwie mnie fanbojem? heh.

Bym był fanbojem gdybym miał kapliczkę w pokoju z różnymi figurkami jego autorów itp. BYm nim był gdybym się do niego bezkrytycznie odnosił - a jakoś potrafię dostrzeć wady i powiedzieć co mnie w nim irytuje, a tak się raczej fanboje nie zachowują...

Cytat:
15 I jeszcze raz powtórze, nie można winić producentów słuchawek za to, że dostają słaby system. Nie można zwalać obowiązków na innych, tylko dlatego że system jest otwarty. Otwarty czy zamkniety - zasady są takie same. Czy jakikolwiek inny system, Windows czy cokolwiek innego, musi być dostosowywany przez producenta? Tylko ten jeden gniot musi i chyba nikt nie wie jak go dostosować, bo wszycy po kolei robią to źle. Stąd na xda roi się od ulepszaczy, patchów, hacków itp.
Jakieś konkretny na potwierdzenie, że to słaby system? Czy znowu określenia bez potwierdzenia w rzeczywistości?
Nie wiem czy wiesz, ale w przypadku WM była podobna ilość różnych modyfikacji mimo że system miał zamknięty kod.
Jak widać Gigabyte nie potrafiło wydać słuchwki, która by nie miała niepotrzebnego zżerania baterii. Wina Google, Tuska?

To że na XDA Android jest obecnie największym obszarem gdzie ludzie programują, zmieniają itp. jest spowodowane tym, że kod systemu jest otwarty.

Cytat:
17 Nawiązując do odpowiedzi Barteza o ADB, zapytam : skąd zwykły użytkownik może się dowiedzieć, że backup robi się przez adb. Telefon nic o tym nie wspomina. W instrukcji HTC Sensation w ogóle nie występuje słowo ADB. Dlaczego? Ano dlatego że to nie jest (na szczęście) narzędzie dla użytkownika. Myślę że Bartez był bardzo ostrożny w szacunkach, ja bym dał 95%.
Już nie raz pisałem, że oprócz ADB masz jedno-kliknięciowy zapis aplikacji na serwerze Google. Działa to identycznie jak kopia w chmurze od Apple.

Cytat:
Napisany przez Bartez
andy, przy przesiadce z 1.8 (a może 1.6?) na 2.3 na xperii tak samo musiałem zrobić wipe. Znowu wina producenta, tym razem Sony?
Wipe jest zawsze zalecany, a to że niektórzy producenci go wymagają to już inna kwestia. Wiesz, że użytkownicy iOS też robią coś na wzór wipe'a przy aktualizacji oprogramowania gdzie zmienia się pierwsza cyferka?

Na dzisiaj tyle, sorki za ewentualne błędy ortograficzne czy składniowe.