Dyskusja: Android Flame War
Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.02.2013, 09:15   #550
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Czy ja gdzieś napisałem że iOS jest wzorem do naśladowania? Albo WP? Nie, bo tak też nie uważam. Gdybym uważał któryś z w/w systemów za lepszy, to przecież bym go kupił.

Android będąc systemem na urządzenia mobilne ma wymagania prawie na poziomie Visty. Z tą różnicą, że w Viście UI się nie przycina..
No ale jak się tworzy urządzenie mobilne działające na maszynie wirtualnej Java która ciągle zamyka i otwiera aplikacje bez powodu to czego się spodziewać?
Choć z drugiej strony w WP mamy jeszcze gorzej - XNA i Silverlight. A mimo to programistom M$ udało się uzyskać imponującą płynność na 1 rdzeniu.
W WP8 jest na szczęście lepiej - mamy tu .NET, C i C++. W iOS nie wiem więc się nie wypowiem.

Doczytaj sobie, Google sprawdza każde urządzenie czy jest zgodne z CDD (Compatibility Definition Document). Jeżeli nie, logo Google i Play się na takim urządzeniu nie pojawi.

Jeżeli korzystanie z niego jest irytujące, to system jest irytujący. Jeżeli użytkownicy łapią poważne błędy to znaczy że jest zabugowany. To że przycina to chyba "oczywista oczywistość".
Jakiego dowodu jeszcze potrzebujesz? Liste nazwisk osób które Android wnerwia? Bądzmy poważni.

Wiesz co odróżnia wcześniejsze urządzenia od Androida (a także od iOS i WP) ? Że tamte były ograniczone ze względu na słaby sprzęt, ale dawały z siebie wszystko.
A obecne systemy są ograniczone ze względu na marny projekt i politykę - i dają tylko tyle ile tamci pozwolili. Android tak samo jak iOS i WP jest uwiązany do usług firmy-matki jak skazaniec (np w kwestii backupów to ładnie widać, na szczęście o ile się nie myle backupy danych PIM robić się da - to duży plus).
Oczywiście teoretyczna możliwość oderwania go istnieje, jednak byoby powaznym problemem zarówno dla producenta jak i użytkownika. Taki telefon oderwany od ekosystemu na pewno by się nie sprzedał, więc nie spodziewam się, że powstanie.

A i nie wiem jeszcze czy nie dostanę aktualizacji do 4.2 być może dostanę.
Nie uważam jednak, że oczekiwanie na aktualizację w celu naprawy błędów jest normalne. PalmOS 3.5 nie miał poważnych błędów (nie znalazłem żadnych). 5.0 tez. 5.2 też. PPC 2000. WM6 też. WM6.1 też.

W Androidzie w ciagu miesiąca znalazłem kilka, a googlując można się przerazić (jestem szczęściarzem że tylko tyle i dałem rade naprawić).
Mam teraz w domu kilka urządzeń z Androidem, dwa 2.3 i cztery ICS, w tym dwa tablety. Moja opinia nie jest więc wynikiem gdybania, ale praktyki.
To, że jestem użytkownikiem Androida i uważam go za system z tej tróki(WP/iOS/Android) najlepszy dla mnie nie znaczy, że będę pisał same superlatywy i przymykał oko na wady.

Staram się być po prostu obiektywny: wady są, są duże i denerwujące. Z każdą wersją jest lepiej, ale póki co jest do zrobienia jest jeszcze dużo.

Może jestem staroświecki, ale jeżeli system jest oznaczony jako wersja "release", to ma być dopracowany nieco bardziej niż projekt studenta pisany na kolanie na papierze toaletowym w przerwie na lunch. Ale jak nowa rewolucyjna wersja ma być co parę miesięcy to w sumie nie ma co się dziwić, że user robi za beta testera.

Do tego ani Nexus ani Nexus S nie dostaną aktualizacji do 4.2. Pierwszy utknał gdzieś na 2.3. Telefony z 2010 i prawie 2011 roku. Nexus to też ściema. Nawet one nie są aktualizowane tak jak mogłyby być.

Momentami jesteś fanbojem, bo bronisz go wbrew zdrowemu rozsądkowi.
- zamula - to nic no bo przecież musi... Ale google ma na to radę - butter srutter anti shutter.
- dziwne ograniczenia - na pewno jakiś Ben Hussack ma na to wyjaśnienie, poza tym zamulałby jeszcze bardziej
- brak funkcjonalności - to dla bezpieczeństwa
- tryb debugowania i adb - przecież to normalne, wygodne, wspaniałe narzędzie
- bugi - to przecież wina producentów

A jeżeli ktoś na system narzeka, to myli się i nie wie o czym pisze, do tego mija się z prawdą, ma zwidy, nie zna się i niech przedstawi dowody.
System google na pewno jest tak wspaniały, że po prostu nie może tego pojąć, a google jest niewinne jak butelka niemowlaka.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.02.2013 o godz. 10:16
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post