Dyskusja: Android Flame War
Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.02.2013, 07:40   #556
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jeżeli istnieje uprawnienie "pełny dostęp do internetu" to nie widzę powodu by nie było dodatkowego "pełny dostęp do pamieci telefonu". Takie uprawnienie mogłoby mieć nawet dodatkowy monit "czy jesteś absolutnie pewien, serio wariat, kamikaze, potem nie płacz".

Ale wtedy mógłbym powiedzieć, że faktycznie android nie kładzie mi kłód pod nogi. Chociaż masz rację, to co podałem w zupełności by mi wystarczyło.

Nie jestem fanem sandboxowania ani tym bardziej panikarzy, którzy najchętniej uruchamialiby każdą aplikację na osobnej maszynie wirtualnej, szyfrowali dysk i generowali losowe hasła o maksymalnej długości. Żeby mieć absolutną pewność nie wiadomo czego.
Jak takie zabiegi wychodzą widać np po Chromium. Żre pamieć jak opętany, byle plugin setki MB, bo musi być sandbox. Ale podobno bezpieczniejszy od Firefoxa. Podobno.

Luki mogą być nawet w sandboksie, jakoś to nie uchroniło androida przed zalewem złośliwych aplikacji. Ani Chrome przez dziurami bezpieczeństwa.

Tymczasem Android idzie w drugą stronę - od wersji 4.2 przykładowo aplikacje nie mogą włączać trybu samolotowego (i paru innych rzeczy). Twórcy programów takich jak Tasker twierdzą, że z każdym wydaniem systemu możliwości stają się coraz mniejsze (największe były w 2.3). Jak tak dalej pójdzie zrobią z Androida obóz koncentracyjny.

Dla mnie sprawa jest prosta: nie obchodzi mnie co google myśli na temat trybu samolotowego. To mój telefon i jeżeli ja chce taki tryb włączyć - to ma być włączony. A jeżeli oni decydują za mnie, to w niczym to się nie są różni od polityki Apple. Proszę wieć się z iOS nie śmiać.
Podmienić Launcher w Androidzie owszem mogę, ale już podmienić aplikację która godziłaby w interes Google, czyli zbieranie danych o mnie i czytanie moich maili - niekoniecznie?

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 19.02.2013 o godz. 07:53
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online