Witam
Odgrzeję trochę kotleta.
A ja mam podobny problem ze swoim Samsungiem.
Miałem XP i przesiadłem się właśnie na Vistę HP (tak wiem że to przeżytek dla niektórych ale akurat takiego mam legala i postanowiłem jej w końcu użyć po 5 latach leżenia w szufladzie).
Do rzeczy. Problem dotyczy nagrywarki Samsung SH-S203D i Nero 7 Essentials (bo takie miałem dołączone do komputera jak go kupowałem i nigdy z tym nie było problemów).
Wcześniej nie miałem problemu z nagrywarką a teraz się pojawił gdyż raz nagrywa płyty a raz zatrzymuje się na "Formatowanie" i wywala błąd.
Mam najnowszy dostępny firmware, usunałem kanały w menagrze urządzeń i mam po resecie w ich miejscu "ATA Channel 0" i "ATA Channel 1". DMA po włączane.
Co ciekawe wkładam tą samą (dosłownie ten sam egzemplarz czystej płyty) i raz ustawia mi że mogę najwyżej 8X lub 4X a czasami pokazuje całą paletę prędkości od 4X do 18X.
To samo w tym samym czasie pokazuje Nero Info Tool.
To samo jest jak włożę czystą DVD+R Esperanza i DVD+R TDK (bo akurat takie mam w domu). Raz tak raz tak - jak czapka stanie.
W momencie jak włożę płytę i rozpozna ją że max prędkość to 8X to jak dochodzi do Formatowanie wyrzuca błąd i wypluwa płytę - płyty nie "psuje".
W momencie jak włożę płytę i akurat rozpozna ją 18X i mniejsze dostępne prędkości (czyli tak jak powinno) to nagrywa się płytka i wszystko jest OK tak jak powinno być.
Już nie wiem o co chodzi. Pomoże ktoś?