Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.03.2013, 16:05   #3
dumpmuzgu
Banned

Data rejestracji: 20.01.2013
dumpmuzgu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Vectra nie stosuje TTL = 1 i MAC na sztywno.

Dokładnie nie wiem jak w Vectra działa, bo nie mam takiego łącza, ale poczytałem w sieci i tak:

- Ten modemoruter w domu ma DHCP z dzierżawą 24h i np. dla wykupionych 5 komputerów ma 6 adresów. Stąd nie podłączysz więcej na raz niż 5 maszyn.

- Po uzyskaniu dzierżawy IP następuje jakiś myk Cisco z routingiem i dostajesz publiczne IP z routera brzegowego.

Musiałbym usiąść przy takim łączu, aby domyślić się jaka to konkretnie technika. Kolega ma, może kiedyś popatrzę z ciekawości.

Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
Czy w Vectrze wystarczy dodatkowy router i podsieć, żeby obejść limit podpiętych urządzeń?
Tak.

Najprościej zamiast jednego z komputerów wpiąć zwyczajny router z NAT.

Czy jest możliwość wykrycia? Jest, poprzez prostą analizę pakietów. Ale pewności nigdy ISP mieć nie będzie, bo jakby się ktoś uparł to z jednego komputera może zasymulować tysiąc maszyn No i jest kwestia prawna dozwolenia takiej analizy przez ISP - ogólnoświatowa dyskusja.

Nie wiem czy Vectra "tropi i czepia się", pewnie nie.

Ceny tną w dół i próbują dorobić te 10 zl do abonamentu przez usługę zwiększania IP.

Z drugim routerem jest problem głupiego zwiększenia poboru energii.
Jeśli będziesz miał takie łącze, można by spróbować podmienić ten router Vectry własnym urządzeniem. Jak na wstępie: nie wiem jaka to technika, ale jeśli będziesz miał router z iptables, jakiś RouterOS itd - to wszystko da się zrobić. Problem wystąpi tylko wtedy gdy ktoś z Vectry spróbuje zalogować się na to urządzenie.

Ale drugi router ma też zalety: twoja drukarka będzie za NAT, nie będzie stała na publicznym IP. Będzie też normalna komunikacja w LAN.

//edit
Oczywiście nie uzyskasz więcej publicznych IP niż masz wykupione.

//edit2
Publiczne niezmienne IP to moim zdaniem zły pomysł dla domowego komputera. Publiczne IP OK, ale zmienne - tak jak w ADSL Neostrada.
Dlaczego? Np. ze dwa lata temu opisałem tu na forum co się dzieje po odłączeniu emule - przez wiele godzin klienty bombardują nasze IP pakietami. Zmiana IP jakoś to wszystko miesza i nawet jak trafimy na lewe, to zaraz dostaniemy nowe i wszystko OK Niby to jest obskuranckie rozwiązanie, ale w praktyce sprawdza się bardzo dobrze.

Ostatnio zmieniany przez dumpmuzgu : 05.03.2013 o godz. 16:24
dumpmuzgu jest offline   Odpowiedz cytując ten post