Cytat:
Napisany przez dumpmuzgu
Używanie nazwy "sok" podlega regulacjom. W załączniku rozporządzenie Olejniczaka i późniejsza nowela. Warto poczytać. Np. sok może zawierać do 150 g cukru na litr.
Rozporządzenia zaraz będą nieaktualne, bo wchodzą nowe dyrektywy UE. Będzie zakaz cukrzenia. Mało to zmienia, bo cukier drogi (przez głupie regulacje!) i producenci sami go unikają.
Moim zdaniem cukrzenie soków nie jest niczym złym, przecież to normalne jest
|
Co jest normalnego w słodzeniu czegoś, co jest naturalnie słodkie?
Druga sprawa.. poczytaj na temat cukru rafinowanego i jego wpływie na organizm człowieka.
Cytat:
Napisany przez M@X
Gdyby w obiegu byla tylko ta tzw. "zdrowa zywnosc", ktora teraz lezy na wydzielonych polkach w sklepach, to ciekawe ile ludzi by z glodu poumieralo. Popatrzcie sobie na ceny produktow przygotowanych w sposob "naturalny".
|
Nie byłaby. Pomijam fakt, że żywności jest na świecie nawet za dużo, a problemem (między innymi właśnie dlatego, że nie je się żywności lokalnej, tylko sprowadza z drugiego końca świata) jej dystrybucja. Poza tym, gdyby powszechna była właśnie zdrowa żywności, a nie to imitujące ją gówno, to byłaby w znacznie niższych niż obecnie cenach. Ale zrobił sie to niestety towar luksusowy.. (choć wcale nie ma powodu, dla którego powinien być droższy)