Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.03.2013, 21:27   #23
dumpmuzgu
Banned
 
Data rejestracji: 20.01.2013
Posty: 94
dumpmuzgu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A czym się różni naturalność słodkości soku od naturalnej słodkości cukru? Niczym (nie stopniem przetworzenia, to nie ma sensu).

Wybacz ostre sformułowanie, ale te wszystkie artykuły o wpływie czegoś na organizm człowieka są zazwyczaj kompletną bzdurą i czytać ich nie będę.

Nic nie jest szkodliwe albo zdrowe. Nie istnieje szkodliwa ani zdrowa żywność. Ważna jest dawka, ilość ale powiązana z konkretną sytuacją, konkretnym człowiekiem.

Człowiek jest śmiertelną maszyną, każdy kęs czegokolwiek przybliża go do unicestwienia. Sęk w tym, aby wiedzieć czego aktualnie potrzebujemy i opóźniać śmierć.

Kapusta zawiera arszenik, będący ochroną przed szkodnikami. Dla człowieka nie jest taka dawka szkodliwa, a przy nadmiarze pewnych bakterii w organizmie może być pomocna.

Ekologiczna kapusta może zawierać owego arszeniku więcej po tysiąckroć, z braku ochrony chemicznej. Może wydawać się, że zaburzyliśmy kapustę ochroną chemiczną i np. 100 lat temu nie wytwarzała tyle arszeniku. Tylko jak się obejrzy stare przepisy przyrządzania kapusty, to jasnym się staje że miały one na celu eliminację szkodliwych związków.

Takie gadanie o zdrowej żywności w sensie chemicznym prowadzi niechybnie do GMO - a to już jest megagłupota.

Nie ma naturalnej żywności, bo powstałe tysiące lat temu rolnictwo zajmuje się właśnie modyfikacjami. Przeciwnicy GMO są w istocie zwolennikami prymitywnych metod włącznie z bombą kobaltową zamiast chirurgicznych współczesnych modyfikacji. I jedzą te "zdrowe, naturalne" warzywa kobaltem robione.

Ostatnio zmieniany przez dumpmuzgu : 09.03.2013 o godz. 21:29
dumpmuzgu jest offline   Odpowiedz cytując ten post