Cytat:
Napisany przez Yossi
W Windows 8 nie ma czegoś takiego jak Microsoft Security Essentials. To był bezpłatny dodatek do Windows 7.
W Windows 8 masz całkowicie przebudowany Windows Defender, który przejłą funkcje Microsoft Security Essentials. Oczywiście - wbudowany w system i darmowy.
|
Zgadza się, nie wiedziałem.
Co prawda nie mam pojęcia czy to tylko zmiana nazwy (a właściwie powrót do starej), ale nieważne.
Gdybyś miał może jakiś tech art o WD, to poproszę (może być eng).
Wyjaśnię od razu po co mi i też abyś mnie nie ewangelizował

MSE prywatnie używam i bardzo podoba mi się. Głównie przez jedną cechę: bezinwazyjność, tj. przez 1,5 roku użytkowania bodajże tylko 2-3 razy pokazał mi swoją obecność jakimś komunikatem. Nie jest to tylko kwestia wygody, jakiejś tam zachcianki. Uważam, że obecne pakiety antywirusowe, które zamiast dyskretnie działać w tle, próbują być dla mnie co najmniej jak MS Office - mogą spowodować zagrożenie. Generowanie mnóstwa false positive, zbędnych komunikatów o tym i owym - może skutkować, że zniecierpliwiony odrzucę komunikat istotny.
Dalej: spośród dostępnych pakietów antywirusowych na rynku nie jestem w stanie wybrać żadnego - nie potrafię porównać ich jakości (i obawiam się, że nikt nie potrafi). Do firm wybieram komercyjnego Kaspersky, ale w życiu nie upieram się przy tym wyborze. Podejrzewam, że bezpłatne czy płatne produkty Comodo są porównywalne.
Natomiast o MSE czy WD nie wiem właściwie nic. Wyczytałem gdzieś, że WD operuje tylko na sygnaturach. Jeśli tak, to jest to jednak program niższej klasy niż np. Kaspersky (ale ma zalety j.w.). Stąd chciałbym coś o nim wiedzieć.
Być może będe migrował firmę na Win8 (korpo taxi, stanowiska dyspozytorów + biuro, łącznie około 60 stanowisk) i chciałbym wiedzieć czy na pewno kupować Kasperskiego.