Dyskusja: 3 dyski twarde ?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.03.2013, 14:41   #1
rootpl
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.06.2010
rootpl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
3 dyski twarde ?

Witam.
Jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o podłączanie dysków twardych.
Najpierw przedstawię sytuację.
Mam w komputerze 2 dyski twarde :

WDC WD3200AAKS-00VYA0 ( 300GB ) IDE
WDC WD3200AAKS-00VYA0 ( 300GB ) IDE

na którymś z nich jest zainstalowany windows xp

Na drugim komputerze, który został 300km od tego mam taki dysk twardy, który zabrałem ze sobą ( sam dysk... bez kabli ) i chcę go podpiąć pod ten komputer gdzie już mam te 2 dyski.

WDC WD5000AAKX-001CA0 ( 500GB ) IDE

Na tym dysku mam WINDOWS 7.

Płyta główna : Foxconn P35A01

Zależy mi na tym, żeby wszystkie dyski były podłączone, ale w trakcie uruchamiania, żebym miał opcję czy XP czy 7. Teoretycznie, teraz jak wejdę F11 to tak mam, czyli chyba wszystko dobrze podłączyłem [?]

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że nie ogarniam tych kabli więc te 2 dyski, które był podłączone zostawiłem tak jak były.

Jeden kabel, który łączy te dwa dyski ma jeszcze trzecie wejście pod, które podpiąłem nowy dysk, problem jest taki, ze nie ma kolejnego kabla SATA ( nie jestem pewien, tak wyczytałem na internecie, taki czerwony kabel ) więc wypiąłem SATA z DVDromu, którego nie używam i podpiąłem pod ten 500GB dysk.

Komputer czyta dysk. Tu pojawia się największy problem.
Jak uruchomię XP to normalnie wszystko startuje, po uruchomieniu w menu komputer mam wszystkie partycje, które są na tym dysku z Windowsem 7. Czyli niby wszystko super.
Musi być jakieś ALE. Jak chcę uruchomić WINDOWSA 7, a nie XP to :

Uruchamia się kawałek, wyskakuje jakaś niebieska plansza ( bardzo szybko nie wiem co napisane ) i restart, wtedy pokazuje się opcja, żeby uruchomić z naprawą ( czy coś takiego ) klikam to i wyskakuje, że nie da rady naprawić, zero konkretów.
Pokazują się kolejne opcje min. przywracania systemu ( miałem wyłączone, także to odpada ) ew. opcja odzyskania danych z cdromu i coś tam jeszcze co nie działa.
W czym może tkwić problem ? Czy to wina złego podłączenia, czy coś z systemem co trzeba naprawić ?
Z góry dzięki za pomoc.
Jak potrzebujecie jakiś informacji, zdjęć to walić śmiało.
Pozdro !
rootpl jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online