Czyli po prostu przytrzymać przycisk i wszystko wyłączy się jak należy. Dzięki za radę, tak będę robił.
Dziś od 19:40 instalowałem gry na HDD, do tej pory weszło 60, reszta jutro, chcę dać trochę odpocząć dyskowi. W WinHIIP'ie musiałem od razu przestawić na 48bit, inaczej nie wykrywał więcej niż 127 GB czyli tak jak pisał Berion. Przy wyborze dysku pojawił się komunikat, nie pamiętam już dokładnie jaki ale chyba coś na temat nieprawidłowego ustawienia master (zworki?). Mimo to dysk został wykryty i mogłem go sformatować, później komunikat już się nie ukazywał.
Mam jeszcze trzy pytania:
- Zauważyłem że dysk potrafi nieźle się nagrzać, czy te które pracują wewnątrz komputera osiągają podobne temperatury? HD Tune wskazuje że moje dyski osiągają temperaturę 50 stopni dla 40 GB i 40 stopni dla 250 GB, jednak wiadomo że są chłodzone wentylatorem. Czy działanie dysku IDE przez USB może mu zaszkodzić właśnie poprzez brak chłodzenia i zbyt wysoką temperaturę? Co ciekawe sprzedawca pisał w ogłoszeniu że dysk służył jako zewnętrzny.
- Czy dysk podobnie nagrzewa się w konsoli? Czy może to mieć jakieś negatywne skutki? Dużo czytałem na temat grania przez HDD ale jeszcze nie spotkałem się z tym zagadnieniem. Czy istnieje jakiś limit czasowy grania z dysku?
- Na koniec mniej poważna sprawa ale wole zapytać. W pewnym momencie spróbowałem zainstalować parę gier jednocześnie ale po włączeniu 'start' zauważyłem że nie wyświetliła się opcja zmiany tytułu. Ponieważ nie wiedziałem że można to zrobić później nacisnąłem po chwili 'cancel'. Ukazał się komunikat informujący o przerwaniu operacji i to wszystko, nie musiałem niczego usuwać. Co stało się z tymi danymi które zdążyły się zapisać zanim przerwałem instalację? Czy może to jakoś źle wpłynąć na prace dysku/odczyt gier? Po chwili zainstalowałem tą samą grę której instalacja wcześniej została przerwana.