Cytat:
|
Napisany przez sobrus
Ja też bym wolał Raspberry albo raczej ODROIDa
Jeden zonk jest - Raspbery jest bardzo słabe, to jest poprzednia epoka (ARM11 700Mhz?) a sama płytka odroida (4xCortexA9) jest prawie 2x droższa niż Apple TV. Pandaboard też chyba drożej wyjdzie, bo trzeba doliczyć obudowę i zasilacz.
Poza tym takie urządzenie trzeba sobie złożyć samemu, nie wspominając o zainstalowaniu i skonfigurowaniu Linuksa/Androida.
I nie odtworzy się tym iTunes ani nie będzie tak niezawodne (xbmc nie należy do najstabilniejszych programów, a pluginy bardzo często nie działają).
Więc porównywanie tych urządzeń jest bez sensu. Apple TV ma bardzo konkretnego odbiorcę.
|
Ale co z tego, że słabe? W temacie o nim pokazałem, że nie ma problemu z materiałem w FHD przy wysokim bitrejcie.
Oczywiście, że można kupić coś mocniejszego itp. Tylko skoro za 250zł + zakup obudowy masz to samo co AppleTV(obsługuje iTunes, i strumieniowanie po Air czy jak to tam nazwali) i więcej.
I skąd wiesz, że nie będzie tak niezawodne skoro nie miałeś w ręku tego od Apple? Rozumiem, że nie piszesz o ich wadach, ale skoro tak to i rób to w drugą stronę - czyli nie pisz o rzekomych zaletach.
Aha i Raspberry PI to gotowe urządzenie - odpinasz i działa. Instalacja XBMC sprowadza się do podążania za kreatorem instalacji i wybieraniu: dalej, dalej, dalej...
Tak jak napisali w info o projekcie nie wymaga znajomości linuksa, ani elektroniki.