Andy wszystko co napisałeś to prawda, jeżeli chcesz sprowadzić Raspberry do roli odtwarzacza filmów, gdzie XBMC robi za system.
Odtwarza FHD, ponieważ ma sprzętowe wsparcie GPU. Jeżeli jednak mówimy już o "czymś więcej" to niestety ten procesor pozwoli na co najwyżej postawienie routera.
Raspberry jest gotowe? Musisz złożyć Raspa, obudowe, zasilacza, karte sd i jeszcze samodzielnie sciągnąć i zainstalować sobie system. Apple musisz jedynie kupić.
Chyba nie mamy na myśli tego samego poziomu gotowości.
Korzystasz z XBMC? Bo ja owszem - mam najnowszą wersję na Debianie i na Windows (na SUSE też miałem). I szczerze mówiąc w porównaniu do gotowych urządzeń - działa to do dupy.
Wielkie szczęście jak się uda cokolwiek obejrzeć w niskiej rozdzielczości (zapchane sloty), a w HD to już niemal święto. Jeżeli w ogóle
plugin "zatrybi", bo jest to nieoficjalna produkcja bez żadnego wsparcia. Część serwisów wymaga zamkniętych kodeków (np Vividas) które nie są rozprowadzane z XBMC i trzeba je samodzielnie kompilować:
http://code.google.com/p/sd-xbmc/wiki/IplexLinux
Powodzenia
Na pewno nie zainwestowałbym prawie 400zł w sprzęt wyłącznie pod XBMC, bo za 300zł można mieć odtwarzacz BluRay od Sony, który nie dość że nim pozamiata, każdy film czy serial z netu (ipla, iplex, yt, tvn, tvp vod itd) odtworzy bez problemu w HD, odtworzy film avi czy mkv z dysku USB - to jeszcze odtworzy zwykłe DVD i BD (XBMC nie ma żadnej możliwości odtwarzania BD ze względu na patenty).
Z tego samego powodu nie złożyłbym Raspa do korzystania z iTunes bez wsparcia ze strony Apple, tylko dla świętego spokoju kupił niewiele droższe Apple TV, ale jak ktoś woli kombinować jego sprawa

W tym wypadku z uwagi na cenę ATV nie widzę żadnej sensownej korzyści.
Moim zdaniem siła Raspa i Odroida tkwi głównie w tym, że można z nimi zrobić "coś więcej". Bo jako HTPC stosunek jakość/cena jest słaby.