Dyskusja: Oburzeni
Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.03.2013, 12:06   #9
dumpmuzgu
Banned

Data rejestracji: 20.01.2013
dumpmuzgu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja bym dał TIFF LZW - wydaje mi się to formatem, który nigdy nie sprawia problemów, chyba nawet Paint otworzy. LZW niekonieczne, jeśli ma być w paczce (tar + zip). Tar rozpakuje popularny windowsowy pakiet 7zip, więc można stosować.

Albo prosty PSD, nie najnowsza wersja aby GIMP otworzył. Dwie warstwy. Na jednej właściwy produkt, na drugiej "cień" produktu. Fotografowie nienawidzą tego cienia, ale klient życzy...

JPEG fakt jest standardem, ale nawet 5000 px 100% quality sprawia problemy. Czasem pokuszę się o powiększenie np. pokrętła radia czy innego szczegółu urządzenia. Jeśli z foto były usuwane "pyłki" to ujawnia się rozmycie - powiększenie wygląda nienaturalnie. Jeśli nie były usuwane, to ciężej usunąć, przeszkadzają artefakty. Bitmapy tej wady nie mają, a przecież działają, to czemu ich nie stosować.

Ofkors głównie mnie oburzyło pakowanie pojedynczych JPEG do ZIP One nawet nie były w katalogu, tylko podlinkowane po całej witrynie.
Jedyną opcją pojedynczego pakowania JPEG jest http://www.elektronik.htw-aalen.de/p.../packjpg_m.htm (dawałem już kiedyś link), no ale to nie do powszechnego użytku z powodów oczywistych.

Ostatnio zmieniany przez dumpmuzgu : 21.03.2013 o godz. 12:08
dumpmuzgu jest offline   Odpowiedz cytując ten post